Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο κόκκινο οι περισσότεροι δείκτες. Προβληματίζουν τα οικονομικά μεγέθη της Γερμανίας. Σε κλοιό πιέσεων το ευρώ που υποχωρεί στα 1,2271 δολ. Πτωτικά και οι τιμές του πετρελαίου. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Το νέο ράλι στην κινεζική αγορά δεν κατάφερε να δώσει ώθηση και στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν περιορισμένες κινήσεις με αρνητικό πρόσημο και τους επενδυτές να προβληματίζονται εκ νέου για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,53% στις 10.035 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,75% στις 4386 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,34% στις 6.712 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,34% στις 10.864 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,43% στις 5238 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,44% στις 19.997 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε πως η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, αυξήθηκε μεν για δεύτερο συνεχή μήνα, αλλά με ποσοστό χαμηλότερο κατά το ήμισυ από τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, τα στοιχεία από την Ιαπωνία (ύφεση 1,9%) και το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας δεν ήταν ενθαρρυντικά. Επί τάπητος βρίσκονται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, αλλά ο προβληματισμός για την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης επικρατεί.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας είναι σχεδόν αμετάβλητη, στο 0,78%, μόλις 10 μονάδες βάσης πάνω από το ιστορικό χαμηλό. Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται και το ευρώ καθώς υποχωρεί στα 1,2271 δολ. και πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλότερο επίπεδο 4 ετών.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, τις εντονότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των εμπορευμάτων. Η τιμή του μαύρου χρυσού άλλωστε, κινείται εκ νέου πτωτικά (το Brent υποχωρεί κατά 1,4% στα 68,10 δολ. ανά βαρέλι) καθώς κοινοποιήθηκε ότι οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,7% το Νοέμβριο έναντι προσδοκίας για αύξηση κατά 8%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v