Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Κέρδη 1,2% σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Στήριξη από τα οικονομικά μεγέθη της Γερμανίας. Επαναξιολογούνται οι χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι. Ανοδικές τάσεις και στα ομόλογα της ευρωζώνης. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με στήριξη από τα απροσδόκητα θετικά οικονομικά μεγέθη της Γερμανίας, ενώ παράλληλα οι επενδυτές επαναξιολογούν τα όσα είπε χθες ο Μάριο Ντράγκι. Οι κινήσεις ωστόσο, είναι περιορισμένες καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ανεργία στις ΗΠΑ που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,27% στις 9976 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,27% στις 4378 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,55% στις 6.725 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,57% στις 10.786 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,46% στις 5240 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 2,07% στις 19.684 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών αγορών της Wall Street.

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης με τους επενδυτές να επαναξιολογούν τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι και να στέκονται στο ότι η ποσοτική χαλάρωση παραμένει στο τραπέζι με πιθανό σενάριο εφαρμογής το πρώτο τρίμηνο του 2015. Τα 10ετή yield της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας υποχωρούν στο 0,75%, 1,84% και 1,94% αντιστοίχως.

«Δεν νομίζω πως οι χθεσινές κινήσεις των αγορών οφείλονται σε επανεκτίμηση των πιθανοτήτων για ποσοτική χαλάρωση» είπε ο Marius Daheim της Bayerische Landesbank και συμπλήρωσε: «Απλώς ορισμένοι άνθρωποι βρήκαν ευκαιρία να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους. Ο Ντράγκι δεν είπε κάτι που θα μπορούσε να θεωρεί απογοητευτικό για την ποσοτική χαλάρωση».

Αφορμή για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών δεικτών δίνουν τα οικονομικά μεγέθη της Γερμανίας. Οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Οκτώβριο – από 1,1% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν αύξηση μόλις 0,5%.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στις ΗΠΑ, όπου σήμερα ανακοινώνεται το ποσοστό ανεργίας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως η πρόοδος που συντελείται την αγορά εργασίας θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε το Νοέμβριο έως και 200.000 νέες θέσεις εργασίας με το ποσοστό ανεργίας να διατηρείται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v