Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανεπηρέαστες από το ράλι στο Τόκιο οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Η προσοχή στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και την ΕΚΤ. Ανακάμπτει το ευρώ, στα 1,25 δολ. Στο στόχαστρο ο κλάδος βασικών πόρων καθώς υποχωρεί το πετρέλαιο.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκέ αγορές για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, παρά το ράλι που καταγράφηκε νωρίτερα στο Τόκιο με το δείκτη Nikkei να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών και να περνά ενδοσυνεδριακά το φράγμα των 17.000 μονάδων. Στη Γηραιά Ήπειρο, οι περισσότεροι δείκτες κάνουν διστακτικά βήματα, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,33% στις 9284 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,03% στις 4192 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 ενισχύεται κατά 0,08% στις 6.492 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,25% στις 10.348 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,27% στις 5195 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,27% στις 19.308 μονάδες.

"Το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό καθώς οι επενδυτές περιμένουν νέα στοιχεία για την πορεία της ευρωζώνης, ενώ υπάρχει η ανησυχία για φρένο στην πορεία ανάκαμψης, ενώ μάλιστα συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη" σχολιάζουν οι Financial Times. Το ευρώ πάντως, καλύπτει μέρος από το χαμένο έδαφος και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,2506 δολ. ενώ χθες είχε αγγίξει τα 1,2444 δολ.

Από το μέτωπο της οικονομίας οι ειδήσεις δεν ήταν ενθαρρυντικές. Στην φθινοπωρινή της έκθεση, η Κομισιόν αν και υποστηρίζει πως η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την οικονομία και εκτιμά πως θα χρειαστεί ένας ακόμη χρόνος για να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης. 

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Hugo Boss με κάθετη πτώση 6,5%, επειδή η γερμανική εταιρεία ενδυμάτων προχώρησε σε υποβάθμιση του στόχου πωλήσεων και κερδών για το 2014. Πτωτικά κινείται και η μετοχή της L’Oreal με απώλειες 2,5% καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο τη μικρότερη αύξηση πωλήσεων από το 2009.

Πιέσεις δέχεται και ο κλάδος των βασικών πόρων καθώς η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, αλλά και του μαύρου χρυσού κινούνται πτωτικά. Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού υποχωρεί κατά 1,3% στα 77,20 δολ. ανά βαρέλι και του Brent κατά 1,5% στα 83,55 δολ ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v