Μίνι ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές

Άνοδος σχεδόν 2% για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ανοδικά η Wall, ενώ ο χρυσός κατρακυλά σε χαμηλό 4ετίας. Η κίνηση έκπληξη της Ιαπωνίας, τα οικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά τις έντονες διακυμάνσεις της χθεσινής συνεδρίασης και με στήριξη από την κίνηση – έκπληξη της Ιαπωνίας. Στο θετικό κλίμα συμβάλουν και τα απροσδόκητα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, κυρίως για τον κλάδο των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 2,01% στις 9.299 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,19% στις 4.232 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,98% στις 6.528 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,87% στις 10.4554μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,25% στις 5181 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 2,29% στις 19.636μονάδες.

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας, αιφνιδιάζοντας άπαντες, ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην σχετική ανακοίνωση, η BoJ εξηγεί πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η σημαντική μείωση στις τιμές ενέργειας που συνεπάγεται, επηρεάζουν αρνητικά τα σχέδια για ώθηση του πληθωρισμού. Έτσι, η BoJ αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 80 τρισ. γεν (726 δισ. δολ.) ετησίως, από 60-70 τρισ γεν μέχρι πρότινος. Επίσης, η κεντρική τράπεζα θα τριπλασιάσει τις αγορές ETF και REITs και θα στραφεί σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

«Θα συνεχίσουμε με την ποσοτική χαλάρωση όσο χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό» δήλωσε ο διοικητής της BoJ, Χαριχίκο Κουρόντα.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της BoJ να παραδεχθεί ότι δεν μπορούσαν να πετύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για πληθωρισμό, αν και σημειώνουμε πως η νέα πολιτική αντιστοιχεί σε ποσοτική χαλάρωση της τάξεως των 60 δισ. δολ. μηνιαίως» αναφέρει ο Sean Callow της Westpac και συμπληρώνει : «Αυτό εγείρει το ερώτημα του κατά πόσο έχει τελικά αντίκτυπο η νομισματική πολιτική»

«Είναι πολύ θετική εξέλιξη για τις αγορές. Είναι σαν να χτύπησε η τέλεια καταιγίδα για την ισοτιμία δολαρίου – γεν καθώς η χαλάρωση συμπίπτει με τη Fed που παίρνει πιο σκληρή τάση» αναφέρει και ο Masafumi Yamamoto της Parevidentia Strategy. «Είναι εύκολο χρήμα, οπότε οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, οι τράπεζες και οι μετοχές του real estate θα ευνοηθούν περαιτέρω» αναφέρει ο Masayuki Doshida της Rakutern Securities.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στη Γηραιά Ήπειρο και στις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ανέκαμψε στο 0,4% (από 0,3%) τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει σε σημαντική απόσταση από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη βουτιά από το 2007, επιβεβαιώνοντας την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται κυρίως ο τραπεζικός κλάδος. Μετά τις έντονες πιέσεις της χθεσινής συνεδρίασης, η εικόνα φαίνεται πως αλλάζει με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η μετοχή της BNP Paribas ενισχύεται κατά 3,3% καθώς η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Η Royal Bank of Scotland ενισχύεται κατά 2,5% αφού επέστρεψε στην κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v