Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται και πάλι οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ενώ αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, με την προσοχή να παραμένει στραμμένη στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Oι πιέσεις επιτείνονται μετά την ανακοίνωση δυσοίωνων αμερικανικών στατιστικών στοιχείων αλλά και την κάθετη πτώση σχεδόν 10% του ελληνικού χρηματιστηρίου, που υπενθυμίζει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην ευρωζώνη δεν έχουν εκτονωθεί.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 2,18% στις 8.655 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,53% στις 3.985 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,45% στις 6.299 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 2%, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 2,5% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα 3% στις 18.586 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε ενδοσυνεδριακά έως 2,4% στις 313,72 μονάδες, με πτώση 10% από το υψηλό των 349,71 μονάδων που είχε κατακτήσει πριν τέσσερις μήνες. Με την πτώση αυτή, ο δείκτης εισήλθε τεχνικά σε φάση διόρθωσης, που προσδιορίζεται με πτώση 10% από το ζενίθ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Το γεγονός ότι εκφράζονται πλέον ανησυχίες για αποπληθωριστικές πιέσεις και στην Κίνα, καθώς και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία. Ενδεικτική είναι και η πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού, καθώς το πετρέλαιο Brent υποχωρεί κατά 85 σεντ, στα 84,19 δολ. ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο 4 ετών.
Έντονες πιέσεις ασκούνται στο φαρμακευτικό κλάδο καθώς η AbbVie δήλωσε ότι αναθεωρεί το προτεινόμενο deal με τη βρετανική Shire. Η μετοχή της τελευταίας καταγράφει κάθετη πτώση 27%. Η είδηση έχει συμπαρασύρει πτωτικά τον ευρύτερο κλάδο καθώς και άλλες βρετανικές φαρμακευτικές όπως η AstraZeneca (-3,9%) που επίσης έχουν δεχθεί προσεγγίσεις από αμερικανικούς ομίλους.