To μπαράζ των δυσμενών ανακοινώσεων για την οικονομία της ευρωζώνης επιτείνει τις προοπτικές ανάληψης πρόσθετων μέτρων για την τόνωση της δραστηριότητας, και "γυρίζει" θετικά τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Μετά την πτώση στη Wall Street και την Ασία, όπου ο Nikkei βρέθηκε κάτω από τις 15.000 μονάδες, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης άνοιξαν σε πτωτική τροχιά και η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στα κρίσιμα οικονομικά μεγέθη που αναμένονται σήμερα.
Πράγματι, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστούνης της Γερμανίας έγινε αρνητικός και μετά από λίγη ώρα, η κυβέρνηση του Βερολίνου υποβάθμισε τους στόχους ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας αισθητά.
Η απογοητευτική οικονομική εικόνα αυξάνει τις ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα καθυστερήσουν την "ομαλοποίηση" της πιστωτικής πολιτικής και θα διατηρήσουν επί μακρόν χαμηλά τα επιτόκια.
Έτσι, το μεσημέρι οι αρχικές απώλειες στις ευρωαγορές περιορίστηκαν και πολλοί δείκτες "γυρίσαν" θετικά λίγο πριν το κλείσιμο. Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται 0,29% στις 8.838 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,23% στις 4.088 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,48% στις 6.397 μονάδες
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,27% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,06%.
Αρχικά, οι επενδυτές στράφηκαν παράλληλα στην ασφάλεια των ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 0,856%.
Οι ειδήσεις από την οικονομία της ευρωζώνης ήταν και σήμερα αρνητικές. Ο κυριότερος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επηρεάζεται εν τέλει σημαντικά από τις οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις ανά τον κόσμο.
Ο δείκτης του οικονομικού ινστιτούτου ZEW κινήθηκε σε πτωτική τροχιά για 10ο συνεχή μήνα, αγγίζοντας μάλιστα το -3,6. Πρόκειται για την πιο αδύναμη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2012 και αποδεικνύεται πολύ χαμηλότερη από το 1 που περίμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 6,9. Ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του ινστιτούτου ZEW δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης το τρίτο τρίμηνο για τη Γερμανία και επικρίνει τη δογματική επιμονή της Γερμανίας στη λιτότητα.
Ξεχωρίζει η μετοχή της Iliad που καταγράφει ράλι 13% καθώς η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα σχέδια εξαγοράς της T-Mobile US.
Στον αντίποδα, έντονες πιέσεις (4,1%) δέχεται η μετοχή της Burberry επειδή η διοίκηση της εταιρείας πολυτελών προϊόντων προειδοποίησε ότι το περιβάλλον γίνεται πιο δύσκολο.