Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο σχεδόν για όλους τους δείκτες. Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο στη Fed για το tapering. Ξεχωρίζει η Fortum με άλμα 6.5%. Νευρικότητα στα futures της Wall.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές παίρνοντας την σκυτάλη από την Ασία, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ανοίγει το δρόμο για μείωση της ρευστότητας που παρέχει η Fed.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,7% στις 9013 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,32% στις 4073 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,01% στις 6.443 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,57% στις 9305 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,78% στις 6411 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,45% στις 17.902 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών καθώς υπάρχουν σενάρια για επιβολή νέων προστίμων από τις ρυθμιστικές αρχές. Έτσι, η μετοχή της Royal Bank of Scotland Group υποχωρεί κατά 2,5% και της Barclays κατά 2%. Βαθιά στο κόκκινο και η μετοχή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Peugeot με πτώση που ξεπερνά το 5% καθώς κοινοποίησε απομείωση assets 1,1 δισ. 

Ξεχωρίζει η μετοχή της Fortum με άλμα 6,5% καθώς η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας δήλωσε πως συμφώνησε στην πώληση του ηλεκτρικού της δικτύου στη Suomi Power Networks έναντι 2,55 δισ. ευρώ.

Ήπιες πιέσεις δέχονται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street καθώς υπάρχουν σενάρια για πρώτη μείωση του tapering στην προσεχή σύνοδο της Fed στις 17-18 Δεκεμβρίου.

Φέτος, έχει διοχετευθεί στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ρευστότητα μεγαλύτερη των 8 τρισ. δολ. από τις κεντρικές τράπεζες. Είναι η μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας από το 2009 στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας των κεντρικών τραπεζών να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στις οικονομίες.

Στις ΗΠΑ το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από το Σεπτέμβριο έχει δηλώσει ότι η αδυναμία συμφωνίας στο «μέτωπο» του προϋπολογισμού ήταν ένας από τους παράγοντες που δεν επέτρεπαν να ξεκινήσει το περιβόητο tapering. Τώρα, με το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει στο 7% και το Κογκρέσο να κλείνει μία δυσάρεστη τριετή περίοδο έντονων διαφωνιών για τον προϋπολογισμό, ο δρόμος για τη Fed είναι ανοιχτός. Ο πρόεδρος της Fed, St Louis δεν αποκλείει να υπάρξει μάλιστα μία μικρή κίνηση αυτόν το μήνα. 

Επίσης, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ότι για τη θέση του αντιπροέδρου της Fed επελέγη ο Stanley Fischer, ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ, που θεωρείται πιο θερμός υποστηρικτής της λιγότερο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. 

Η προσοχή στρέφεται τώρα στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως εάν τα μεγέθη αποδειχθούν ισχυρά, τότε η πρώτη κίνηση του tapering θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v