Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά οι περισσότεροι δείκτες. Στελέχη της Fed δηλώνουν πως το tapering μπορεί να ξεκινήσει αυτό το μήνα. Μικτή η εικόνα από τα στοιχεία για την Κίνα. Στάση αναμονής για το Ecofin.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα στοιχεία από την κινεζική οικονομία δίνουν μικτή εικόνα, ενώ παράλληλα αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι το tapering μπορεί να ξεκινήσει αυτό το μήνα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,65% στις 9135 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,6 στις 4109 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,42% στις 6.532 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0.25% στις 9511 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,46% στις 6458 μονάδες και το Μιλάνο ο FTSE MIB είναι αμετάβλητος στις 18.285 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Fed, St Louis James Bullard δήλωσε χθες μετά το κλείσιμο των αγορών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει λίγο τις μηνιαίας αγορές ομολόγων αυτό το μήνα μετά τα νέα βελτιωμένα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Ενώ όμως, η Fed διαμηνύει ότι επίκειται άμεσα η αντίστροφη μέτρηση στην ποσοτική χαλάρωση, τα στοιχεία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα. Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα επιβραδύνθηκε το Νοέμβριο στο 10% από 10,3% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,7%, από 13,3% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τα προσδοκίες. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση κατά 13,3%. Οι επενδύσεις παγίων αυξήθηκαν κατά 19,9% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου από 20,1% την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v