Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά οι αγορές της Ευρώπης

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές μετά τη χθεσινή άνοδο. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Ecofin και η γαλλογερμανική ρήξη για τις τράπεζες. Ξεχωρίζει η Vivendi με άλμα 3%.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά την χθεσινή άνοδο και τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν στην Γερουσία ως προς τη μελλοντική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί οριακά κατά 0,08% στις 9142 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,13% στις 4278 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,15% στις 6.676 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,41% στις 9668 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,24% στις 6339 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 0,19% σ τις 18.725 μονάδες.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό θέμα στην ατζέντα την τραπεζική ενοποίηση και τα ξένα πρακτορεία να κάνουν λόγο για κρίσιμη γαλλογερμανική ρήξη. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι μπορεί να μην καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία.

Επίσης, οι αγορές αναμένουν τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Η αρχική ένδειξη είχε αιφνιδιάσει με υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,7%. Αργότερα σήμερα αναμένονται και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ. Η Τζάνετ Γέλεν πάντως, η διάδοχος του Μπεν Μπερνάνκε στο τιμόνι της Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική αφού αναλάβει τα ηνία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Vivendi με άλμα σχεδόν 3% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπεράσαν τις προσδοκίες της αγοράς, δηλώνοντας παράλληλα ότι προχωρά με το στρατηγικό σχέδιο πλήρους αναδιοργάνωσης του ομίλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v