Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης

Αρνητικό πρόσημο σε Παρίσι και Φρανκφούρτη. Το tapering μπορεί να ξεκινήσει και το Δεκέμβριο προειδοποιούν στελέχη της Fed. Απογοήτευση από το συνέδριο του ΚΚ Κίνας. Πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών. Απώλειες στα futures της Wall.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να έχουν θορυβηθεί από τις νέες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, ενώ και τα οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη δεν ήταν ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,32% στις 9047 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,58% στις 42639 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,13% στις 6.644 μονάδες καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τη βρετανική οικονομία δημιουργώντας νέα σενάρια για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,63% στις 9644 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,59% στις 6414 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,8% στις 18.853 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν με τη μετοχή της HSBC Holdings να καταγράφει απώλειες 0,8%

Στελέχη της Fed αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ακόμη και τον επόμενο μήνα το περιβόητο tapering. Ο λόγος για τον Dennis Lockhart που σε συνέντευξη του στο Bloomberg δήλωσε: "Δεν πιστεύω ότι οι οικονομικές συνθήκες αποκλείουν μια απόφαση το Δεκέμβριο" υποστήριξε. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα στοιχεία του Οκτωβρίου για την απασχόληση είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας είναι μη αναστρέψιμη.

Η εικόνα από το μέτωπο της οικονομίας την ευρωζώνη παράλληλα δεν είναι θετική, τουλάχιστον σε ότι αφορά το βιομηχανικό κλάδο. Η βιομηχανική παραγωγή, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, μειώθηκε το Σεπτέμβριο κατά 0,5%.

Παράλληλα, οι αγορές απογοητεύτηκαν με τα αποτελέσματα του συνεδρίου του ΚΚ Κίνας. Η Τρίτη Ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας αποφάσισε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η κινεζική οικονομία κατά την επόμενη δεκαετία. Η αρνητική αντίδραση των αγορών εκφράζει ουσιαστικά την απογοήτευσή των επενδυτών επειδή δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα με την ολοκλήρωση του συνεδρίου. Στην ανακοίνωση υπήρξαν γενικές δηλώσεις περί ενίσχυσης του ρόλου των αγορών και στήριξης των επενδύσεων, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v