Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες μετά το χτύπημα της S&P στην αξιολόγηση της Γαλλίας. Αλλάζουν τα σενάρια και για τις κινήσεις της Fed. Στο στόχαστρο οι γαλλικές τράπεζες. Απότομη πτώση του ευρώ στο 1,339 δολ.

Ήπιες πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας από την Standard & Poor’s και ενώ αναθεωρούνται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μετά τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,67% στις 9019 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,05% στις 4236 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,5% στις 6.666 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,6% στις 9681 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,97% στις 6339 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,47% στις 18.774 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street

H S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα σε "ΑΑ" από "ΑΑ+" πριν. Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε το outlook των αξιολογήσεων σε σταθερό από αρνητικό. Στη σχετική ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης δηλώνει πως οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ολάντ στη φορολογία, όπως επίσης στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας «δεν θα αυξήσουν ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και πως η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα αποδυναμώνει τη στήριξη για περαιτέρω σημαντικά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα».

Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών δέχονται τις εντονότερες πιέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Societe Generale υποχωρεί κατά 1,3% και η Natixis κατά 1,2%.

Η είδηση οδήγησε απότομη υποχώρηση του ευρώ, στο 1,339 δολ. από 1,342 δολ. που ευνοεί τις εξαγωγικές εταιρίες.

Επίσης, έντονος είναι ο προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αποδείχθηκε πολύ ισχυρότερο των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 2,8% στο τρίμηνο έναντι 2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία αυτά όμως, αποτελούν νέα δεδομένα και για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που συζητά πότε θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αγορές αναμένουν αργότερα σήμερα τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Μπεν Μπερνάνκε άλλωστε, έχει δηλώσει ότι τα επόμενα βήματα στη νομισματική πολιτική θα καθοριστούν από την πρόοδο που καταγράφεται για την ενίσχυση της απασχόλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v