Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική αντίδραση ευρωαγορών στην ΕΚΤ

Κέρδη ανέπνευσε παροδικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η αιφνιδιαστική μείωση του επιτοκίου στου ευρώ σε αρνητικό ρεκόρ. Μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. Ξεχωρίζει η Commerzbank με ράλι 8,3%. Ανοδος και στα futures της Wall.

Θετικά αντέδρασαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αιφνιδιαστική μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ. 

Ενώ ξεκίνησαν με αρνητικά κυρίως πρόσημα την συνεδρίαση, οι δείκτες "γύρισαν" ανοδικά μετά την ανακοίνωση, ενώ το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλά 7 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στο 1,3356 δολάριο από 1,3490 λίγο πριν την ανακοίνωση.

Ωστόσο στην συνέχεια, το αρνητικό "γύρισμα" της Wall Street επανέφερε μικτές τάσεις στις ευρωαγορές. Αυτή την ώρα, ο γερμανικός DAX 30, που εκτινάχθηκε ως 1,5%, κερδίζει 0,3% στις 9.071 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,35% στις 4.272 μονάδες. 

Ο ισπανικός δείκτης ΙΒΑΧ ενισχύεται 1,1% ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κερδίζει 0,7%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια ακόμη προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας και στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%.

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι.

Επίσης, οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο Παρασκευή και τα οποία θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η παγκόσμια νομισματική πολιτική θα παραμείνει ως έχει για τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο. Με τις μετοχές να μη δείχνουν υπερβολικά ακριβές αυτή την στιγμή και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εξασθενίσει η ανάκαμψη, η άνοδος είναι μονόδρομος» δηλώνει ο Koen De Leus της KBC.

Επίσης, οι αναλυτές αναμένουν πραγματικό μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. Περίπου 200 εταιρείες ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα. Η Commerzbank ξεχωρίζει με άλμα 8,3% καθώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών 15% στο τρίμηνο, ενώ κέρδη 3,4% καταγράφει η Siemens μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής της για επαναγορά μετοχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στον STOXX Europe 600 και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, το 49% ανταποκρίνεται ή ξεπερνά τις προσδοκίες αναφορικά με την κερδοφορία, αλλά μόνο το 34% ξεπερνά τις προβλέψεις για τα έσοδα.

Εν τω μεταξύ, οριακή υποχώρηση των δεικτών της Wall Street προοιωνίζονται τα futures του S&P (-0,14%), του Dow Jones (-0,04%) αλλά και του Nasdaq (-0,1%). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v