Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Κέρδη σχεδόν 1% σε Παρίσι, Φρανκφούρτη. Υπό πίεση η περιφέρεια. Στήριξη από τα μηνύματα που στέλνει η Τζάνετ Γέλεν για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Απογοητεύει το ΑΕΠ Γερμανίας και Γαλλίας. Διστακτική άνοδος στα futures της Wall

Ευρεία άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα δυσοίωνα στοιχεία για την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Η στήριξη στους χρηματιστηριακούς δείκτες δίνεται από την Τζάνετ Γέλεν, η οποία αναμένεται να αναλάβει και επισήμως το τιμόνι της Fed και δείχνει πως δεν βιάζεται να προχωρήσει σε στρατηγική εξόδου από την αντισυμβατική νομισματική πολιτική του προκατόχου της.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,89% στις 9135 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 74% στις 4271 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,97% στις 6.695 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,45% στις 9630 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,13% στις 6330 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,94% στις 18.557 μονάδες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή κατάθεση της Τζάνετ Γέλεν στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να δώσει ενδείξεις της νομισματικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει μόλις αναλάβει επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέει ο ξένος Τύπος, η Γέλεν αναμένεται να δηλώσει πως η Fed «έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει» για να στηρίξει την οικονομία. Δήλωση που ερμηνεύεται ως έμμεση επιβεβαίωση της αναβολής του περιβόητου tapering.

«Η Γέλεν έχει δηλώσει ότι η ανεργία είναι πολύ υψηλή και ο πληθωρισμός πολύ χαμηλός. Σε κανένα από τα σχόλιά της δεν μπορεί να βρει κανείς επιχείρημα υπέρ του tapering» αναφέρει και ο Νοριχίρο Φουτζίτο, της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Η αισιοδοξία για τις επόμενες κινήσεις της Fed επισκιάζει τις αρνητικές ειδήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης. Η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε με ρυθμό 0,3% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ Γαλλία και Ιταλία επέστρεψαν σε ύφεση. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 0,1% το τρίτο τρίμηνο, επίπεδο χαμηλότερο από τις προβλέψεις.

Πετρελαϊκές και μεταλλευτικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την Total να ενισχύεται κατά 1%, τη Royal Dutch Shell κατά 1,2% και την BHP Billiton κατά 1%.Η προσοχή όμως, στρέφεται και στο μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ξεχωρίζει η Bouygues με άλμα 7,4% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και επιβεβαίωσε την ετήσια καθοδήγηση για την κερδοφορία της.

Στον αντίποδα, πτώση 5% για την RWE καθώς προχώρησε σε προειδοποίηση για το επίπεδο κερδοφορίας το για το 2014.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v