Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: Στηρίζει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed

Η υποψήφια για την ηγεσία της Fed αναμένεται να στηρίξει την πολιτική του "εύκολου χρήματος" ενώπιον της Γερουσίας. Προβλέπεται να πει ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας λειτουργούν με λιγότερες από τις δυνατότητες που έχουν.

Yellen: Στηρίζει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed
Η υποψήφια επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Janet Yellen, αναμένεται να στηρίξει σήμερα την επιθετική νομισματική χαλάρωση της Fed στην ακρόασή της ενώπιον της Γερουσίας.

«Πιστεύω πως η στήριξη της ανάκαμψης σήμερα είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την επιστροφή σε πιο ομαλή προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής», πρόκειται να δηλώσει η κ. Yellen στη Γερουσία, σύμφωνα με αντίγραφο της κατάθεσής της, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η ακρόασή της έχει προγραμματιστεί για τις 15:00 GMT.

Τα σχόλιά της αυτά ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της μέχρι του χρόνου και στη συνέχεια θα κινηθεί πολύ προσεκτικά όταν έρθει η ώρα να αρχίσει να μετριάζει τη στήριξη της οικονομίας.

Η Yellen, σύμφωνα με το αντίγραφο της κατάθεσης, αναμένεται να πει ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας λειτουργούν με πολύ λίγες από τις δυνατότητες που έχουν, ενώ η πίεση προς τις τιμές παραμένει υποτονική.

«Ο πληθωρισμός έχει τρέξει κάτω από το στόχο της Federal Reserve του 2% και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει για κάποιο χρονικό διάστημα», σημειώνει η υποψηφία για την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke δήλωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα παραμείνει σε εγρήγορση για να επιτύχει τους στόχους του πλη,θωρισμού και της καταπολέμησης της ανεργίας.

«Όπως γνωρίζετε, η θητεία μου λήγει σε λίγους μήνες και θα ήθελα εγκαταλείποντας τη θέση να υπάρχει ποσοστό ανεργίας στο 5%, αντί του 7%» είπε ο Bernanke σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον. «Αλλά έχουμε κάνει, νομίζω, ένα καλό βήμα για τη στήριξη της ανάκαμψης», είπε. «Και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρέχουμε την αναγκαία βοήθεια για να βάλουμε ξανά τους ανθρώπους να εργαστούν και να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Fed μπορεί να απενεργοποιηθούν όταν η οικονομία ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και όταν η ανεργία «πέσει σε βιώσιμο επίπεδο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v