Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις ευρωαγορές η σκυτάλη της πτώσης

Υπερισχύουν οι πωλητές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία υποχωρούν ως 1% με αφορμή και τις ανησυχίες για την ανάπτυξη στην Κίνα. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο επίκεντρο οι συμφωνίες εξαγοράς αλλά και ο γερμανικός IFO.

Πτώση σημειώνουν οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα στον απόηχο των χαμηλών έτους που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη Γερμανία ο DAX 30 υποχωρεί 1,18% στις 7.697 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται στις 3.601 μονάδες με πτώση 1,56%. Aπώλειες (0,87%) και για τον FTSE 100, που κινείται στις 6.063 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX υποχωρεί 1,12%.

Από τις επιμέρους μετοχές άνοδο σημειώνουν οι τίτλοι των Vodafone και Kabel, ενώ πτώση άνω του 2% καταγράφει η Metro με αφoρμή την υποβάθμιση από την Citigroup. Σε χαμηλό 4 ετών η μετοχή της Kazakhmys μετά την απόφαση να προχωρήσει στην εξαγορά της Eurasian Natural Resources. Στον αντίποδα κέρδη καταγράφει η μετοχή της Fiat που ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέρισμα που θα διανείμει.

Στο προσκήνιο βρίσκονται και τα στοιχεία για τον γερμανικό IFO. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στο 105,9 τον Ιούνιο έναντι 105,7 το Μάιο.

H τιμή του χρυσού υποχωρεί κατά 0,9%, στα 1.283 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το πετρέλαιο σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,8%, στα 94 δολάρια. Mικρή άνοδο σημειώνει το δολάριο τόσο έναντι του γεν όσο και σε σχέση με το ευρώ.

Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές βρέθηκαν στο κόκκινο με την Κίνα να καταγράφει τις σημαντικότερες απώλειες.

Ο Shanghai Composite βρέθηκε κάτω από τις 2.000 μονάδες για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο καθώς υποχώρησε 5,3% και έκλεισε στις 1.963 μονάδες. Στο Τόκιο ο Nikkei κατέγραψε πτώση 1,3%, στις 13.062 μονάδες, ενώ ο Hang Seng βρέθηκε επίσης στο κόκκινο με απώλειες 2,27%, στις 19.797 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται και η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για την ανάπτυξη στην Κίνα. Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα τρέξει με ρυθμό 7,4% και 7,7% φέτος και 2014, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ρυθμό 7,8% και 8,4% αντίστοιχα.

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρίσκεται η και η έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών η οποία ενθαρρύνει να δοθεί ξανά έμφαση στον έλεγχο του πληθωρισμού, ενώ «πιέζει» τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v