Καθολική πτώση αξιών στις αγορές καθώς ο Ben Bernanke σηματοδοτεί το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και οι εξελίξεις στην Κίνα προβληματίζουν.
Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,4% στις 8.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,44% στις 3.745 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 2,3% στις 6.203 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 2,2% στις 7.920 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 2,26% στις 5.714 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,88% στις 15.744 μονάδες.
Σε κλοιό πιέσεων παραμένουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street μετά τη χθεσινή πτώση του Dow Jones κατά 200 μονάδες.
Νωρίτερα, το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,74%, ενώ στην κινεζική αγορά ο CSI 300 κατέγραψε πτώση 3,3%.
Πιέσεις δέχεται και η αγορά ομολόγων με τους τίτλους της Ιταλίας και της Ισπανίας να βρίσκονται στο στόχαστρο. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται στο 4,76%, του 5ετούς στο 3,61% και του 2ετούς στο 1,57%, ενώ υψηλότερα διαμορφώνονται οι αποδόσεις και των ιταλικών τίτλων (στο 4,44% του 10ετούς, στο 3,3,7% του 5ετούς και στο 2,07% του 2ετούς). Την ίδια ώρα, το CDS του ισπανικού 5ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 50 μ.β. στις 278 μονάδες και του ιταλικού κατά 16 μ.β. στις 284.
Ο επικεφαλής Fed κατά τη χθεσινή του συνέντευξη όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι επίκειται επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά έδωσε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργησή του. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως βλέπει επιβράδυνση των αγορών ομολόγων (από τα 85 δισ. μηνιαίως) εντός του 2013 και πλήρη κατάργηση του προγράμματος εντός του 2014.
«Αυτό που έπιασε τις αγορές εξαπίνης ήταν πως η Fed εκτιμά ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης στην αγορά εργασίας θα είναι ταχύτερος από ό,τι μέχρι πρότινος προβλεπόταν. Κατά συνέπεια, η πιθανότητα για επιβράδυνση του τρέχοντος προγράμματος αγοράς ομολόγων πιθανότατα θα γίνει ταχύτερα από ό,τι έχει προεξοφληθεί», δήλωσε ο Miguel Audencial της CMC Markets.
Επί τάπητος τίθενται και οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τα τελευταία στοιχεία για τον ΡΜΙ ευρωζώνης, ο οποίος ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2012. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο άγγιξε το 48,9 από 47,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη ανάκαμψη στο 48,1. Υπάρχει, όμως, και η αρνητική πλευρά για τις αγορές. «Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αδιαμφισβήτητα θα ενθαρρυνθούν από αυτούς τους βελτιωμένους δείκτες, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΚΤ δεν θα θεωρήσει ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δράση μεσοπρόθεσμα», υποστηρίζει ο Chris Whilliamson της Markit.
Έντονες οι πιέσεις στον κλάδο των εμπορευμάτων. Εκτός από τη Fed, άλλωστε, οι αγορές προβληματίζονται και από τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον βιομηχανικό κλάδο αιφνιδιάζοντας άπαντες μειώθηκε σε χαμηλό 9 μηνών.
Βουτιά κάτω από τα 1.300 δολάρια ανά ουγκιά καταγράφει η τιμή του χρυσού. Ο Sean Hyman του Ultimate Wealth Report, εκτιμά ότι ο χρυσός μπορεί να φτάσει και τα 1.000 δολ. ανά ουγκιά. Η Societe Generale υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την τιμή του χρυσού κατά το τέταρτο τρίμηνο στα 1.200 δολ. ανά ουγκιά έναντι αρχικής εκτίμησης στα 1.375 δολ.
Η τιμή του πετρελαίου Brent για στα υμβόλαια Αυγούστου υποχωρεί κατά 1,63 δολ. στα 104,49 δολ. ανά βαρέλι. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού καταγράφει πτώση 2,17% στα 96,11 δολ. ανά βαρέλι.
Πέραν αυτού, στην Κίνα τίθεται θέμα και κρίσης ρευστότητας καθώς στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη η κεντρική τράπεζα αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις και να δώσει ενέσεις ρευστότητας ώστε να χαλιναγωγήσει το σκιώδες τραπεζικό της σύστημα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας «ανησυχεί για τη μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση και στέλνει μήνυμα στους παράγοντες της αγοράς να μην θεωρούν δεδομένο ότι θα έχουν πάντα πρόσβαση στα φθηνά κεφάλαια της διατραπεζικής», εξηγεί η Capital Economics.