Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα 1.300 δολάρια ο χρυσός

Κάτω από τα 1.300 δολ. η τιμή του χρυσού. Σε ελεύθερη πτώση μετά τις δηλώσεις Bernanke για την ποσοτική χαλάρωση. Υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους αναλυτές και επενδυτικές. Οι παράγοντες που κρίνουν τη μετέπειτα πορεία.

Βουτιά κάτω από τα 1.300 δολάρια ανά ουγκιά καταγράφει η τιμή του χρυσού μία ημέρα αφότου ο Ben Bernanke ουσιαστικά σηματοδότησε το τέλος των αντισυμβατικών μέτρων στήριξης προς τα τέλη του 2014.

«Μία από τις βασικές αλλαγές για τους επενδυτές στον χρυσό είναι πως επιβεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα αντισυμβατικών μέτρων της Fed είναι πεπερασμένο», εξηγεί ο Ric Spooner της CMC Markets και συμπληρώνει: «Οι πιθανότητες είναι πως η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά». Ο ίδιος προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους μήνες η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα υποχωρήσει στα 1.150-1.300 δολ. ανά ουγκιά.

Η τιμή του χρυσού κινείται πτωτικά από τα μέσα Απριλίου, καθώς διαφαίνεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υποτονικές, ενώ παράλληλα η Fed άρχισε να σηματοδοτεί τις προθέσεις της για έξοδο από το Q3. Ο Sean Hyman του Ultimate Wealth Report, εκτιμά ότι η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 1.000 δολ. ανά ουγκιά.

Η Societe Generale υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την τιμή του χρυσού κατά το τέταρτο τρίμηνο στα 1.200 δολ. ανά ουγκιά έναντι αρχικής εκτίμησης στα 1.375 δολ.

Διπλό χτύπημα για το πετρέλαιο

Θύμα των δηλώσεων Bernanke αλλά και των εξελίξεων στην Κίνα πέφτει η τιμή του πετρελαίου που καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μήνα. Ο επικεφαλής της Fed σηματοδότησε την επιβράδυνση (αν όχι τον τερματισμό) της αντισυμβατικής νομισματικής χαλάρωσης, οδηγώντας σε κάθετη πτώση τις τιμές όλων των εμπορευμάτων.

Εκτός από τη Fed, άλλωστε, οι αγορές προβληματίζονται και από τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον βιομηχανικό κλάδο αιφνιδιάζοντας άπαντες μειώθηκε σε χαμηλό 9 μηνών.

Η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Αυγούστου υποχωρεί κατά 1,63 δολ. στα 104,49 δολ. ανά βαρέλι. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού καταγράφει πτώση 2,17% στα 96,11 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v