Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά την κάθετη πτώση 3,8% στο Τόκιο. Η αγωνία επικεντρώνεται στις κινήσεις της Fed. Τροφή για νέα σενάρια από αξιωματούχους της. Οι μεταλλευτικές στο στόχαστρο, όπως και η Carrefour.

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές παίρνοντας τη σκυτάλη από το Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κάθετη πτώση 3,8%.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,1% στις 8.204 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,14% στις 3.880 μονάδες. O FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,88% στις 6.501 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,43% στις 8.327 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 0,22% στις 5.918 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,23% στις 17.094 μονάδες.

Οι μεταλλευτικές εταιρίες βρίσκονται στο στόχαστρο, ενώ η βρετανική Tesco, η μεγαλύτερη εταιρία λιανικού εμπορίου της Βρετανίας, υποχωρεί κατά 1,5% καθώς ανακοίνωσε επίπεδο πωλήσεων που δεν ικανοποίησε τους αναλυτές. Πτώση μεγαλύτερη του 4% καταγράφει και η μετοχή της Carrefour μετά την υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή από την HSBC.

Η αγωνία των επενδυτών αφορά τις επόμενες κινήσεις της Fed και το εάν θα υπάρξει περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Δύο στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με δηλώσεις τους την Τρίτη έδωσαν τροφή για νέα σενάρια. Ο πρόεδρος της Fed Ντάλας, Richard Fisher, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πρακτικό όριο στον ισολογισμό της Fed και πως η ποσοτική χαλάρωση δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί. Παράλληλα, η πρόεδρος της Fed Κάνσας, Esther George, δήλωσε πως επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων δεν συνεπάγεται σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και πως θα συνέβαλε στην ανεξαρτησία των αγορών από το ιστορικά φθηνό χρήμα.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ, που ανακοινώνονται την Παρασκευή. Ο ίδιος ο Ben Bernanke άλλωστε έχει δηλώσει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αναθεωρηθεί όταν υπάρξει βελτίωση στην αγορά απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, ο συνολικός ΡΜΙ ανέκαμψε στο 47,7 το Μάιο. Η Markit όμως, επισημαίνει ότι παραμένει σε περιοχή ύφεσης και πως το καλύτερο σενάριο για την ευρωζώνης κατά τους επόμενους μήνες είναι εκείνο της σταθερότητας. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v