Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά οι περισσότεροι δείκτες. Φουντώνουν τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Επί τάπητος και οι κινήσεις ΕΚΤ μετά τα στοιχεία για ΡΜΙ. Προβληματισμός για κινεζική οικονομία. Πτώση έως και 8% στην Κωνσταντινούπολη.

Πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, που παραμένουν σε χαμηλό ενός μήνα, εν μέσω ανησυχιών για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, ενώ παράλληλα τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία προβληματίζουν

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,21% στις 8.247 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,21% στις 3.900 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,73% στις 6.536 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,96% στις 8.241 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 1,02% στις 5.879 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,8% στις 17.076 μονάδες.

Ο φαρμακευτικός κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο με τη μετοχή της Sanofi να καταγράφει πτώση 2% καθώς ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την αγορά δύο φάρμακα. 

«ουτιά έως και 8% κατέγραφε νωρίτερα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι διαδηλώσεις στη χώρα συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα.

Τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή μεταποίηση αποδεικνύονται καλύτερα των προσδοκιών γεγονός που θέτει ξανά επί τάπητος τις εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 48,3 από 46,7 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική εκτίμηση για το νδείκτη περιοριζόταν στο 47,8. 

Οι αγορές αποδεικνύονται εθισμένες στα αντισυμβατικά μέτρα της νομισματικής πολιτικής. Στη Wall, ο Dow Jones κατέγραψε την Παρασκευή πτώση μεγαλύτερη των 200 μονάδων με βασική αιτία τον προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Νωρίτερα σήμερα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 3,7%.

«Δεν έχουμε δει κάποια δραματική αλλαγή στη συζήτηση περί εξόδου της Fed (από την ποσοτική χαλάρωση), αλλά οι επενδυτές το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να πουλήσουν», εξηγεί ο Masahiko Ejiri, της Mizuho Asset Management Co. και συμπληρώνει: «Ορισμένες θέσεις long αναθεωρούνται μετά το τόσο γρήγορο ράλι της αγοράς». 

Τα στοιχεία από την Κίνα παράλληλα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο δείκτης δραστηριοτήτων για τον μεταποιητικό κλάδο ΡΜΙ της HSBC μειώθηκε τον Μάιο στο 49,2 από 50,4 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη του δείκτη κάτω από το όριο του 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v