Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση 0,7% σε Παρίσι, Φρανκφούρτη. Διορθωτικές κινήσεις και στάση αναμονής ενόψει κρίσιμων οικονομικών μεγεθών σε ΗΠΑ και ευρωζώνη. Στο στόχαστρο οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Πτώση 4,5% για την Peugeot και σενάρια για νέα ΑΜΚ.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου μετά την άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης. Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο, ενώ οι επενδυτές φαίνεται πως τηρούν στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμων στοιχείων που αναμένονται αυτή την εβδομάδα για ΕΕ και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,6% στις 8.345 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,4% στις 3.994  μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,46% στις 6.662 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,79% στις 8444 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,7% στις 6060 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,73% στις 17.392 μονάδες.

Ο ευρωπαϊκός STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,5% στις 306,74 μονάδες. Ο δείκτης για το μήνα Μάιο καταγράφει άνοδο κοντά στο 3%. Σημειώνεται επίσης ότι ο δείκτης κινείται ανοδικά επί 12 συνεχείς μήνες, που αποτελεί και τη μακρύτερη άνοδο από το 1997. Για το 2013 ο STOXX 600 σημειώνει κέρδη 9,5% με στήριξη από την επεκτατική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Η αγορά Futures στο αμερικανικό χρηματιστήριο, προοιωνίζεται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτης της Wall Street.

«Σε όρους τεχνικής ανάλυσης, τα κέρδη αυτής της εβδομάδας συνεπάγονται ότι θα έχουμε ένα ακόμη θετικό κύμα, τουλάχιστον πριν τα τέλη της επόμενης εβδομάδας» δηλώνει ο David Thebault της Global Equities και συμπληρώνει: «Σε αυτό το σημείο, τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά απασχόλησης που είναι το μόνο σαφές βαρόμετρο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, θα θέσουν τον τόνο». Η κρίσιμη συνεδρίαση είναι η αυριανή, κατά την οποία ανακοινώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη, το αμερικανικό ΑΕΠ αλλά και οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πτώση 4,5% καταγράφει η μετοχή της Peugeot καθώς δημοσιεύματα φέρουν την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να συζητά το ενδεχόμενο νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v