Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά για δεύτερη συνεδρίαση οι ευρωαγορές

Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο. Στελέχη της ΕΚΤ διαβεβαιώνουν ότι θα διατηρηθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική. Κέρδη και στον τουριστικό κλάδο στον απόηχο του deal για το Club Med. Ισχυρή άνοδος στα futures της Wall.

Για δεύτερη συνεδρίαση κινούνται ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές, με στήριξη και από το θετικό κλείσιμο νωρίτερα του Nikkei στο Τόκιο, αλλά και τα στελέχη της ΕΚΤ που αναφέρουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η επεκτατική νομισματική πολιτική.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,14% στις 8.478 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,38% στις 4.050 μονάδες και στο Λονδίνο -που χθες ήταν κλειστό λόγω αργίας και δεν συμμετείχε στην άνοδο- ο FTSE 100 ενισχύεται 1,65% στις 6.764 μονάδες.

Θετικό το κλίμα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 1,58% στις 8.495 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,66% στις 6.104 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIΒ σημειώνει κέρδη 1,71% στις 17.451 μονάδες.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι κυκλικοί κλάδοι βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο κλάδος τουρισμού και ψυχαγωγίας συνεχίζει ανοδικά μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις περί deal 540 εκατ. ευρώ για το Club Med. Θετικό το πρόσημο και για τις τράπεζες με τον σχετικό κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,1%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της HSBC ενισχύεται κατά 1,6%, της ισπανικής Banco Santander κατά 1,4% και της γαλλικής BNP Paribas κατά 1,1%.

Το κλίμα βελτιώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γέοργκ Άσμουσεν, του Γερμανού τραπεζίτη που μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία ανακάμπτει το δεύτερο τρίμηνο και υποστήριξε πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επεκτατική όσο χρειάζεται. Την ίδια θέση υποστηρίζει σήμερα και ο Ewald Nowotny, εκτιμώντας μάλιστα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Basilea Pharmaceutica με κέρδη 2,7% καθώς πήρε 7ετή αποκλειστική πώληση για μία από τις θεραπείες της από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Στον αντίποδα, η μετοχή της Orascom υποχωρεί κατά 1,4% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στα οικονομικά μεγέθη. Σήμερα αναμένονται στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, αλλά και για τις τιμές κατοικιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v