Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές απώλειες στις διεθνείς αγορές

Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών βυθίζονται οι ευρωαγορές, με τις πιέσεις να συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα σε όλες τις κεφαλαιαγορές ανά τον κόσμο, λόγω της προοπτικής ισχυρότερων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές ενέργειας και στους χρηματοοικονομικούς τίτλους.

Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών βυθίζονται οι ευρωαγορές, με τις πιέσεις να συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα σε όλες τις κεφαλαιαγορές ανά τον κόσμο, λόγω της προοπτικής ισχυρότερων επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές ενέργειας και στους χρηματοοικονομικούς τίτλους.

Ειδικότερα, ο δείκτης FTSE-100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,75%, στις 5.612 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,02%, στις 5.615 και ο CAC στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 1,16% στις 4.887 μονάδες. Ο δείκτης αναφοράς του αυστριακού χρηματιστηρίου υποχωρεί κατά 3,85%, ενώ απώλειες άνω του 4,5% καταγράφει και το χρηματιστήριο της Τουρκίας.

Ισχυρότερες είναι οι πιέσεις που υφίστανται οι τίτλοι ενέργειας λόγω της σημαντικής υποχώρησης στις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά και οι χρηματοοικονομικές μετοχές λόγω ανησυχίας των επενδυτών ότι το χρηματιστηριακό ξεπούλημα θα πλήξει την κερδοφορία τους. Στο στόχαστρο των πωλητών έχουν τεθεί κυρίως οι τράπεζες με σημαντικό ”άνοιγμα” στις αναδυόμενες αγορές.

Ακόμη ισχυρότερες είναι οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές Ευρώπης και Ασίας, τόσο λόγω του ”μαζέματος” των θέσεων με το υψηλότερο δείκτη ρίσκου από τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές όσο και λόγω της ισχυρής υποχώρησης στα εμπορεύματα.

Ο δείκτης MSCI Emerging Europe υποχωρεί κατά 1,9% ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex της Βομβάης καταβυθίστηκε 10% και πλέον, με αποτέλεσμα ωριαία αναστολή των συναλλαγών. Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες αγορές της ηπείρου, πιο συγκεκριμένα σε αυτή της Νοτίου Κορέας, ο δείκτης Kospi βυθίστηκε 2,5%, ενώ το χρηματιστήριο στη Νότια Αφρική απώλεσε 1,4% της αξίας του.

Πτωτικά αναμένεται να ανοίξει και η αμερικανική αγορά, ακολουθώντας την τάση σε Ευρώπη και Ασία, με τις προθεσμιακές αγορές να δείχνουν απώλειες 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v