Ταπεινότητα ή ύβρις στις αναδυόμενες αγορές;

Οι επενδυτές καλό είναι να έχουν υπόψη δύο από τους βασικούς χρηματιστηριακούς κανόνες της Merrill Lynch: να παραμένετε long μέχρι η Federal Reserve να σταματήσει να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια και να παραμένετε long μέχρι να αντιστραφεί ο κύκλος των εμπορευμάτων. Βρισκόμαστε μάλλον αρκετά κοντά σε αυτά τα δύο σημεία –ίσως να βρισκόμαστε ήδη εκεί, για την ακρίβεια.

The Short View

”Ο,τι κάνει ο σοφός άνθρωπος στην αρχή, ο ανόητος το κάνει στο τέλος,” δήλωσε στους επενδυτές της Berkshire Hathaway ο Warren Buffett στις αρχές του μήνα.

Οσοι έχουν επενδύσει σε μετοχές αναδυόμενων αγορών, καλά θα κάνουν να θυμούνται τα λόγια του, που αναφέρονταν στην εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων. Το πρόσφατο σκουντούφλημα και στις δύο αυτές αγορές μπορεί να είναι η αρχή του τέλους ή απλώς ένα παραπάτημα. Ολοι πάντως παραμένουν εξαιρετικά νευρικοί, λόγω της αβεβαιότητας για την αμερικανική οικονομία.

Ο Michael Hartnett και οι συνάδελφοί του στην Merrill Lynch διερωτώνται κατά πόσον η ”ταπεινοφροσύνη” που κάποτε έδωσε καλή αξία στις μετοχές αναδυόμενων αγορών, έχει αντικατασταθεί από την ”ύβρη”. Συμπεραίνουν ότι, παρά την επιφύλαξη που δημιουργούν οι κεφαλαιακές εισροές-τύπου-φούσκας, δεν διαφαίνονται στις περισσότερες αγορές η απληστία, η μόχλευση και οι εξωφρενικές αποτιμήσεις μιας πραγματικής φούσκας.

Οι επενδυτές των χρηματιστηρίων, θα πρέπει ωστόσο να λάβουν υπόψη δύο από τους βασικούς κανόνες της Merrill: να παραμένετε long μέχρι η Federal Reserve θα σταματήσει να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια και να παραμένετε long μέχρι να αντιστραφεί ο κύκλος των εμπορευμάτων.

Βρισκόμαστε μάλλον αρκετά κοντά σε αυτά τα δύο σημεία –ίσως να βρισκόμαστε ήδη εκεί, για την ακρίβεια.

Η υπόθεση των χρεογράφων είναι διαφορετική. Τα spreads των ομολόγων αναδυόμενων αγορών διευρύνθηκαν από 1,74 ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές Μαΐου στις 1,98 χθες. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τίτλοι έχουν απομακρυνθεί πολύ από το επικίνδυνο, ευάλωτο επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν πέντε χρόνια.

Τα μισά περίπου από τα χρεόγραφα των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών χαρακτηρίζονται πλέον με επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγηση. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι οικονομίες, έχουν πλεονάσματα και τα περισσότερα νομίσματα τελούν σε ελεύθερη κλίμακα διαπραγμάτευσης.

Κι όλ’αυτά καθιστούν τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών πιο ανθεκτικά στις διακυμάνσεις των άλλων αγορών. Δεν τις καθιστούν ωστόσο απρόσβλητες… ”Ένα μεγάλο πρόβλημα στις ΗΠΑ θα γίνει μεγάλο πρόβλημα και στις αναδυόμενες αγορές,” αναφέρει ο Jeff Grills της JPMorgan Asset Management.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v