Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονων πιέσεων συνέχεια στις διεθνείς αγορές

Συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με νέες απώλειες στην Ασία, πτώση 1,5% για τον FTSE και 1% για τον DAX αυτή την ώρα. Οι πιέσεις επιτείνονται στις αναδυόμενες αγορές, με τον Γενικό Δείκτη της Κωνσταντινούπολης να υποχωρεί 4,8% σε νέα χαμηλά έτους, ενώ ο ινδικός δείκτης στη Βομβάη διολίσθησε μέχρι το limit down.

Συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στον πλανήτη, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι πληθωριστικές πιέσεις, φέρνει την ανατροπή στις αγορές.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,6% έχοντας απολέσει 4,5% την περασμένη εβδομάδα, με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί 1,5%, τον DAX 0,9% και τον CAC 1,3%.

Πορεία κάθετης πτώσης διατηρούν τα χρηματιστήρια στις αναπτυσσόμενες αγορές, ενώ όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι πιέσεις είναι πιο αισθητές στις αγορές ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, με τον δείκτη MSCI Emerging Europe να υποχωρεί 1,9%.

Οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές κινούνται με πτώση για 10η συνεχόμενη μέρα, που είναι το μεγαλύτερο διάστημα υποχώρησης των τελευταίων οκτώ ετών, καθώς οι επενδυτές ”τα μαζεύουν” από τις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις και κατευθύνονται σε πιο σταθερές αγορές, εξαιτίας της διολίσθησης των τιμών των πρώτων υλών και των αυξανόμενων επιτοκίων.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensitive της Βομβάης καταβυθίστηκε 10% και πλέον, με αποτέλεσμα ωριαία αναστολή των συναλλαγών. Στις υπόλοιπες της ηπείρου, χαρακτηριστικά στην αγορά της Νοτίου Κορέας, ο δείκτης Kospi βυθίστηκε 2,5%, ενώ το χρηματιστήριο στη Νότιο Αφρική απώλεσε 1,4% της αξίας του.

Όλες οι αναδυόμενες αγορές που περιλαμβάνονται στον αντίστοιχο δείκτη MSCI υποχώρησαν, εκτός των Φιλιππίνων, της Ιορδανίας και της Κίνας, όπου δεν επιτρέπεται η παρουσία ξένων επενδυτών στις εγχώριες αγορές.

Πτωτικό άνοιγμα προοιωνίζονται για τους βασικούς δείκτες της Wall Street οι προθεσμιακές αγορές, καθώς αναμένονται νέες πιέσεις στις εταιρίες ενέργειας και μετάλλων, μετά τη νέα πτώση στις τιμές των μετάλλων και τη διολίσθηση του πετρελαίου σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

Την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες συμπλήρωσαν το χειρότερο 15θήμερο της τελευταίας τριετίας. Στο επίκεντρο τίθενται οι ανησυχίες ότι η Fed ίσως υποχρεωθεί να αυξήσει ”υπερβολικά” τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v