Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Δειλά βήματα ανόδου για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Κέρδη σε τράπεζες και κλάδο υγείας. Τα βλέμματα στην Ουάσιγκτον για το δημοσιονομικό γκρεμό, αλλά και στο Ecofin. Οριακές κινήσεις στα futures της Wall.

Δειλά βήματα ανόδου πραγματοποιούν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με κινητήριο δύναμη τις τραπεζικές μετοχές. Βασική αιτία προβληματισμού, ωστόσο, παραμένει η απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού. Στον αντίποδα, θετικό πρόσημο καταγράφουν οι αμυντικές τοποθετήσεις στον κλάδο υγείας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,28% στις 7.455 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,72% στις 3.592 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,03% στις 5.872 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,47% στις 7.925 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,28% στις 5.237 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 1,1254% στις 16.052 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφονται στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως ο κλάδος των εμπορευμάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της ΒΡ υποχωρεί κατά 0,8%.

Βασική αιτία προβληματισμού ήταν η αιφνιδιαστική μείωση του δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ, που υποχώρησε στο 49,5% έναντι 51,7% τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές τον ανέμεναν αμετάβλητο στο 51,7%. Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Κογκρέσου για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για συμφωνία των δύο πλευρών σε σύντομο χρονικό διάστημα εξανεμίστηκαν μετά τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Τ. Geithner, το Σαββατοκύριακο, ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συνομιλίες. Σημειώνεται ότι σήμερα οι ρεπουμπλικανοί παρουσίασαν το δικό τους σχέδιο για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η αύξηση στη φορολόγηση κατά 800 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στο σημερινό Ecofin, όπου επί τάπητος τίθεται ο τρόπος εφαρμογής της τραπεζικής ενοποίησης. Η ενιαία εποπτεία των τραπεζών θεωρείται ορόσημο στη στρατηγική ενάντια στην ευρωκρίση. Επί της αρχής έχει εγκριθεί, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές τριβές για επιμέρους θέματα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v