Έριδες για την τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ

Η επιμονή της Γερμανίας για αποκλεισμό των μικρών τραπεζών. Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Βρετανίας - Ε.Ε. Τι Τι ζητούν και τα 9 κράτη που είναι εκτός ευρώ. Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια.

Έριδες για την τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ
Εν μέσω έντονων διαφωνιών, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να οριστικοποιήσουν το σχέδιο για την ενιαία τραπεζική εποπτεία που έχει συμφωνηθεί επί της αρχής και χαρακτηρίζεται ορόσημο στη στρατηγική κατά της ευρωκρίσης. Η διευθέτηση των επιμέρους λεπτομερειών, όμως, αποδεικνύεται τελικά πολύ δύσκολη.

Μετά το σημερινό άκαρπο Ecofin οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις 12 Δεκεμβρίου.

Δύο είναι τα σημεία τριβής: η επιμονή της Γερμανίας να περιλαμβάνονται στην ενιαία εποπτική αρχή μόνο οι συστημικά σημαντικές τράπεζες και το τι μέλλει γενέσθαι με τις χώρες που βρίσκονται εκτός ευρώ.

Η Γερμανία επιμένει να μην περιλαμβάνονται στην ενιαία εποπτεία οι μικρές τράπεζες -και ειδικότερα οι γερμανικές αποταμιευτικές τράπεζες- με το επιχείρημα της πρακτικής αδυναμίας της ΕΚΤ. Το Βερολίνο ανησυχεί παράλληλα μήπως, αν στο ενιαίο σύστημα εποπτείας ενταχθούν και οι μικρές τράπεζες, η Γερμανία καταλήξει να στηρίζει αρκετούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που δεν μπορούν να επιβιώσουν. 

Λίγο πριν ξεκινήσει το Ecofin, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τις θέσεις του Βερολίνου λέγοντας ότι θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει η ενιαία τραπεζική εποπτεία από την Bundenstag εάν περιλαμβάνει όλες τις τράπεζες. Υποστήριξε επίσης ότι το διαχωριστικό τείχος μεταξύ της τραπεζικής εποπτείας και της νομισματικής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΚΤ και πως η τελική απόφαση για θέματα εποπτείας δεν πρέπει να λαμβάνεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η Γαλλία, με τη στήριξη της ΕΚΤ αλλά και της Αυστρίας, ζητά εποπτεία για όλες τις τράπεζες, ώστε να αποτραπεί ο κατακερματισμός του τραπεζικού κλάδου. "Εμείς στη Γαλλία θέλουμε ένα εποπτικό σύστημα που να εφαρμόζεται σε όλες τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να διοικείται και να βρίσκεται υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, και συμπλήρωσε: "Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν προέρχονται μόνο από τις τράπεζες που χαρακτηρίζονται συστημικές. Είναι φυσικό να υπάρχουν και εθνικοί εποπτικοί οργανισμοί για τις τράπεζες. Η ΕΚΤ όμως θα πρέπει να έχει την τελική ευθύνη και τον έλεγχο. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχουμε ένα πραγματικό σύστημα τραπεζικής εποπτείας. Μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και να βρούμε πολιτικούς διακανονισμούς για τις τοπικές τράπεζες, αλλά οι αρχές θα πρέπει να γίνουν σεβαστές".

"Θα πρέπει να βρούμε το τέλειο μίγμα. Από τη μία πλευρά οι εθνικοί εποπτικοί οργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν αυτήν την εποπτική λειτουργία. Από την άλλη, ο νέος θεσμός πρέπει να δίνει τον τόνο. Υπάρχουν χώρες που επιμένουν οι μικρές τράπεζες να μην εποπτεύονται από την κεντρική αρχή, αλλά η Αυστρία είναι ανοιχτή. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες και μέθοδοι σε όλους", δήλωσε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τις χώρες που βρίσκονται εκτός ευρώ, και κυρίως με τη Βρετανία που ζητά ειδικά μέτρα προστασίας, οι τόνοι έχουν ανέβει σημαντικά. Η Βρετανία ζητά την εφαρμογή της αποκαλούμενης "διπλής αρχής". Να συναποφασίζουν δηλαδή η ΕΚΤ κι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η οποία έχει έδρα στο Λονδίνο. Απειλεί μάλιστα με βέτο εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της.

Οι εντάσεις έχουν κορυφωθεί τόσο που η Γαλλία, διά στόματος του διοικητή της κεντρικής της τράπεζας, ζήτησε τον εκθρονισμό του City από χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. "Οι Βρετανοί μπορεί να γίνουν πολύ εξοργιστικοί όταν ζητούν ως προϋπόθεση για να μείνουν σε αυτό το σπουδαίο ευρωπαϊκό καράβι ειδικές εξαιρέσεις, ειδικές μειώσεις, οι οποίες τελικά δημιουργούν τρύπες που κάνουν δυσκολότερη την πλοήγηση του καραβιού…, αν τελικά δεν το βυθίσουν".

Η Σουηδία, από την πλευρά της, επιμένει πως εάν δοθούν προνόμια στη Βρετανία τότε θα πρέπει να δοθούν σε όλα τα κράτη που είναι εκτός ευρώ. Θεωρεί επίσης πως, εάν δοθεί στην ΕΚΤ η αρμοδιότητα ελέγχου των τραπεζών της, τότε θα πρέπει να εκπροσωπείται σε αυτήν, ενώ δεν είναι μέλος του ευρώ. Παρόμοια θέση εκφράζουν η Πολωνία και η Ουγγαρία.

"Νομίζουμε ότι θα πρέπει να είναι ισότιμη η μεταχείριση όλων των χωρών μελών της Ε.Ε. που θέλουν να μετέχουν στο εποπτικό συμβούλιο. Δεν μπορεί να υπάρχει άδικη μεταχείριση των χωρών που βρίσκονται εκτός ευρώ. Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας και θα πρέπει να μπορούμε να θέτουμε τις δικές μας υψηλότερες κεφαλαιουχικές απαιτήσεις για τις τράπεζές μας. Θα μπορούσε να υπάρξει σήμερα συμβιβασμός, αλλά ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς. Είναι αρκετός ο καιρός μέχρι τα Χριστούγεννα. Μπορεί να υπάρχουν έκτακτα Ecofin ανά πάσα στιγμή και συνεχείς διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Αντέρς Μποργκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v