Ποιος δουλεύει ποιον με την αξιολόγηση στο Δημόσιο;

Την ίδια ώρα που η αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα παραμένει κοντολογίς κενό γράμμα, οι πολίτες καλούνται να αξιολογήσουν… δημόσιες υπηρεσίες. Τους υπαλλήλους, όμως, τους αφήνουν στα… μαλακά οι κανονικοί αξιολογητές τους. Δουλευόμαστε;

Ποιος δουλεύει ποιον με την αξιολόγηση στο Δημόσιο;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κινούμαστε στη λογική της «συναδελφικής αλληλεγγύης», κατά το «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει» ή το «ας παινέψουμε το σπίτι μας, μην πέσει να μας πλακώσει»; Οτιδήποτε απ' τα δύο κι αν συντρέχει, ένα είναι βέβαιο: μας... δουλεύουν.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ολοκληρώνεται η ετήσια διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το νέο σύστημα που έκανε πρεμιέρα πέρυσι, δηλαδή την αξιολογική περίοδο 2024.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της περυσινής αξιολόγησης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι σε πολλές περιπτώσεις, αξιολογητές, προϊστάμενοι δημόσιων υπηρεσιών κρίνουν μάλλον χαλαρά τους υφισταμένους τους, παρουσιάζοντάς τους με ικανότητες που στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν.

Αν επιδίδονται σ' αυτή την πρακτική στο πλαίσιο μιας αίσθησης «συναδελφικής αλληλεγγύης», για να «προστατεύσουν» τους συναδέλφους τους ή για κάποιο άλλο λόγο, είναι μάλλον αδιάφορο, καθώς -όπως αντιλαμβανόμαστε- πρόκειται για πρακτική συνηθισμένη και κατά το παρελθόν, όποιο σύστημα αξιολόγησης κι αν εφαρμόστηκε.

Στην πραγματικότητα, αυτό που αναδεικνύεται και μέσω αυτής της διαδικασίας είναι ότι η αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα παραμένει κενό γράμμα.

Παραμένει δε ως τέτοια όχι μόνο εξαιτίας της πρακτικής στην οποία φέρονται να επιδίδονται, σε πολλές περιπτώσεις, οι λεγόμενοι αξιολογητές. Κυριότερα, επειδή στο πέρας αυτής της διαδικασίας ο υπάλληλος που θα εντοπιστεί να μην αποδίδει τα συμπεφωνημένα, ή εντέλει να μην κερδίζει κατά τον προσήκοντα τρόπο τη μηνιαία αποζημίωσή του, δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φάσμα της απόλυσης, όπως είναι ο κανόνας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι στο απυρόβλητο, χάρη στη μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων.

Μια κατάσταση πραγμάτων η οποία επιτρέπει επί σειρά ετών ακόμη και σε κατηγορούμενους ως επίορκους δημόσιους υπαλλήλους να λαμβάνουν τουλάχιστον μέρος των αποδοχών τους.

Εάν, όμως, έχουν όντως έτσι τα πράγματα και οι υπο-αποδίδοντες δημόσιοι υπάλληλοι οδεύουν μετά από μια αρνητική αξιολόγηση μόνο σε μαθήματα επιμορφωτικού χαρακτήρα, στο πέρας των οποίων ελπίζεται ότι θα αποδίδουν καλύτερα, τότε προς τι οι εξαγγελίες του φίλτατου Κ. Μητσοτάκη περί οριζόντιας αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες;

Σύμφωνα με αυτές, σύντομα 4 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών, με το οποίο θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους και την κρίση τους γι' αυτές.

Όταν, όμως, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών έχουν μπροστά τους τον υπάλληλο -με τον οποίο σημειωτέον συνεργάζονται καθημερινά- και τον βγάζουν «λάδι» και «αστέρι», πώς θα βγάλει το φίδι απ' την τρύπα ο κάθε πολίτης, βασιζόμενος στις εμπειρίες του σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες κατά το παρελθόν;

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ενδεχομένως, θα υπάρξουν ορισμένα συμπεράσματα για τη συνολική απόδοση ορισμένων υπηρεσιών, όμως στο επίπεδο του κάθε υπαλλήλου άκρη δεν θα βγει, όπως είναι προφανές. Αντίθετα, αυτό που θα μείνει, θα είναι η αίσθηση ότι «οι πολίτες αξιολογούν το Δημόσιο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων και για το άχτι του καθενός.

Εντέλει, εάν όντως η κυβέρνηση επιθυμεί την προώθηση του θεσμού της αξιολόγησης δίχως να «ακουμπήσει» την υπόθεση της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, γιατί δεν εφαρμόζει αυτό που προτείνει ο φίλτατος Στέφανος Μάνος, εδώ και χρόνια, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

Ας δώσουν επιτέλους στη δημοσιότητα τις επιδόσεις του κάθε δημόσιου σχολείου σε εισακτέους στα ΑΕΙ, ώστε να ξέρει και ο κάθε γονιός πού στέλνει το παιδί του να μάθει γράμματα!

Στους πολίτες δεν επιθυμεί να αναθέσει καθήκοντα ο πρωθυπουργός; Ιδού πεδίον δράσης λαμπρόν. Ας τους αφήσει να διαλέξουν. Ας τους δώσει, τουλάχιστον, την ευκαιρία να μπορούν να διαλέξουν και να μην πορεύονται βάσει του «πίστευε και μη ερεύνα»!

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v