Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωαγορές

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό μετά και τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Στήριξη από τα στοιχεία ΡΜΙ για Κίνα και ευρωζώνη. Στο μικροσκόπιο οι όροι του ελληνικού buy back. Κέρδη στα futures της Wall.

Ανοδικά κινούνται κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές με στήριξη κυρίως από τα οικονομικά μεγέθη για Κίνα και ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,74% στις 7.460 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,01% στις 3.593 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,44% στις 5.892 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 1,02% στις 8.016 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,39% στις 5.276 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 1,37% στις 16.024 μονάδες.

Θετικό πρόσημο παρουσιάζουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Βελτίωση των συνθηκών στον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης καταγράφηκε στην ευρωζώνη το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού κλάδου μεταποίησης ενισχύθηκε στο 46,2 που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, από 45,4 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, τα στοιχεία της HSBC και της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας δείχνουν ότι και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανακάμπτει σταδιακά. Σύμφωνα με την HSBC, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ του μεταποιητικού κλάδου της Κίνας ενισχύθηκε το Νοέμβριο στο 50,5 από 49,5 τον προηγούμενο μήνα. Είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2011 όπου ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από το 50, σημείο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Tα επίσημα στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ενίσχυση του δείκτη στο 50,6 από 50,2 τον προηγούμενο μήνα.

Οι επενδυτές, όμως, ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον. Ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν δείχνουν έτοιμοι να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος δημοσιονομικού γκρεμού. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Τζον Μπένερ παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και χαρακτήρισε την πρόταση του Λευκού Οίκου μη σοβαρή. Ο ΟΟΣΑ έχει προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση εάν δεν αποτραπεί η αυτόματη επιβολή μέτρων ύψους 600 δισ. δολ.

Στη σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζει η μετοχή της Cable & Wireless Communications με άλμα 6,6%, καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι συμφώνησε στην πώληση θυγατρικής της στο Μεξικό. Κέρδη 1,2% καταγράφει και η μετοχή της γαλλικής Total καθώς δήλωσε ότι ανακάλυψε νέο κοίτασμα στη Βόρειο Θάλασσα της Νορβηγίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v