Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό μίνι ράλι στις ευρωαγορές

Οι ελπίδες για συντονισμένη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και η παρέμβαση του ΔΝΤ για στήριξη Ιταλίας και Ισπανίας αλλάζουν το κλίμα στις αγορές. Κέρδη άνω του 2,7% για DAX και CAC. Ανοδικά τα futures της Wall.

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έπειτα από 3 συνεδριάσεις έντονων απωλειών. Αιτία για την ανάκαμψη δεν είναι μόνο οι χαμηλές αποτιμήσεις. Τα σχέδια για συντονισμένη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών, στα οποία αναφέρεται με πηχυαίους τίτλους ο ξένος Τύπος, όπως και οι προτάσεις του ΔΝΤ για στήριξη των ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας είναι οι βασικές αιτίες για την αλλαγή του κλίματος στις αγορές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 2,85%, στις 5.365 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,79%, στις 2.929 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 1,89%, στις 5.037 μονάδες. Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν κρίσιμα οικονομικά μεγέθη όπως ο δείκτης ISM υπηρεσιών.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,49%, στις 8.346 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σε ποσοστό 1,46%, στις 5.694 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,9%, στις 14.514 μονάδες, παρά την υποβάθμιση των ιταλικών ομολόγων από τη Moody’s.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, «σε συνδυασμό με τις κινήσεις του EFSF». Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αλλά και βάσει επίσημων δηλώσεων, οι αξιωματούχοι της Γηραιάς Ηπείρου προχωρούν, και μάλιστα επειγόντως, σε σχέδια στήριξης των τραπεζών με ενέσεις κεφαλαίων.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε μίνι ράλι τον τραπεζικό κλάδο (+2,4%), ενώ οι μετοχές της Deutsche Bank, της BNP Paribas και της Credit Agricole καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 5%. Ανοδικά κινείται και ο κλάδος βασικών πόρων και μεταλλευτικών καθώς ανακάμπτει η τιμή του χαλκού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v