Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι ράλι στην Ασία διά χειρός Bernanke

Ισχυρή άνοδος για τους περισσότερους δείκτες. Άλμα στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.  Η επιθετική πρωτοβουλία της Fed και ο νέος κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης.

Μίνι ράλι καταγράφεται στις ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές επικροτούν την πρωτοβουλία της Fed να προχωρήσει επιθετικά με τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,83% στις 9.159 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 2,87% στις 20.623 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi σημειώνει άνοδο 2,92% στις 2.007 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ASX κινείται υψηλότερα κατά 1,14% στις 4.409 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,09% στις 2.,133 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,4% στις 2.330 μονάδες.

Στη Wall Street, δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 13.540 μονάδες, ο S&P έκλεισε σε νέα υψηλά πενταετίας, με κέρδη 1,63% στις 1.460 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,34% στις 3.156 μονάδες

Η Fed ολοκληρώθηκε δεσμεύθηκε να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια μέχρι το 2015 και δήλωσε ότι προχωρά σε νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης. Τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε μηδενικά επίπεδα έως τα μέσα του 2015, δεσμεύτηκε η κεντρική τράπεζα

Συγκεκριμένα, με ψήφους 10 προς 1, η Federal Reserve αποφάσισε να εισάγει νέο, τρίτο, πρόγραμμα ανοιχτών αγορών ομολόγων, το αποκαλούμενο QE3, δηλώνοντας ότι θα αγοράζει 40 δισ. δολ. σε χρεόγραφα με εγγυήσεις ενυπόθηκα δάνεια κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την Παρασκευή. Το νέο πρόγραμμα θα διατηρηθεί έως ότου βελτιωθούν τα πράγματα στην αγορά εργασίας, σημείωσε. Επίσης θα διατηρήσει το αποκαλούμενο πρόγραμμα Operation Twist, οπότε η κεντρική τράπεζα θα προσθέτει 85 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα κάθε μήνα ως τα τέλη του έτους.

«Με την ισχυρή δέσμευση από τη Fed, την πρόοδο στην Ευρώπη και όταν περάσουν οι εκλογές στις ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία θα έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει σημαντική ανάκαμψη το 2013» εκτιμά η Julia Coronado, της BNP Paribas.

Με τις εξελίξεις αυτές, όπως είναι λογικό, στις ασιατικές αγορές εκτινάχθηκαν κυρίως οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών. Έτσι Sony και Canon καταγράφουν κέρδη 3,7% και η Toshiba άνοδο 3,2%. Η μετοχή της Nintendo ενισχύεται κατά 3,4% μία ημέρα πριν την παρουσίαση του νέου Wii, ενώ η LG Display καταγράφει άλμα 4,8% και η Samsung ενισχύεται κατά 2,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v