Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες στην Ασία. Η προσοχή στραμμένη στη Γερμανία και στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Διαβεβαιώσεις Wen για την κινεζική ανάπτυξη.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές μετά τις διαβεβαιώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Συγκρατημένη αισιοδοξία καταγράφεται παράλληλα, για τις κρίσιμες εξελίξεις που αναμένονται σήμερα ως προς την κρίση της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,73% στις 8.959 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,99% στις 20.055 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi σημειώνει κέρδη 1,61% στις 1.950 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κινείται υψηλότερα κατά 0,76% στις 4.381 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,22% στις 2115 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2.307 μονάδες.

Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao δήλωσε πως η Κίνα θα πετύχει τον στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2012 αν και παραδέχθηκε πως η κινεζική οικονομία δέχεται έντονες πιέσεις. «Είναι αλήθεια ότι η κινεζική οικονομία δέχεται αξιοσημείωτες πιέσεις, αλλά με τις προσπάθειές μας να αλλάξουμε το οικονομικό μας μοντέλο, να κατανέμουμε καλύτερα τους πόρους μας και να εφαρμόσουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις προς την απελευθέρωση, έχουμε την ικανότητα να διατηρηθούμε σε καλή κατάσταση» δήλωσε ο κ. Wen μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Κίνα.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός – ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί σε μερικούς μήνες – δήλωσε επίσης πως η κινεζική οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται αλλά είναι σταθερή. «Θα δώσουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στην σταθεροποίηση της ανάπτυξης και στη διατήρηση της συνέχειας και της σταθερότητας στην πολιτική μας δήλωσε».

Εκτός από τις εξελίξεις στην Κίνα όμως, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις κρίσιμες εξελίξεις για την ευρωζώνη. Σήμερα αναμένεται η πολύκροτη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τη νομιμότητα του ΕSM. Κρίνεται με άλλα λόγια, η κορωνίδα της πολιτικής της Angela Merkel ενάντια στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι πως το δικαστήριο θα εγκρίνει την επικύρωση του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης. Τονίζουν όμως πως «ο διάβολος βρίσκεται στη λεπτομέρεια» και πως το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στο σχετικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, σήμερα αναμένονται οι προτάσεις της Κομισιόν για την τραπεζική ενοποίηση της ευρωζώνης, που ενδέχεται να θέσουν σε πορεία σύγκρουσης τις Βρυξέλλες με το Λονδίνο. Επίσης, οι Ολλανδοί ψηφίζουν για τη νέα τους κυβέρνηση, σε μία εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται ως μικρογραφία της «πάλης» που διεξάγεται στην ευρωζώνη.

Εν μέσω όλων αυτών, ξεκινά σήμερα και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώνεται αύριο. Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν εξελίξεις ως προς το εάν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αμερικανική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v