Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων και πάλι η Ασία

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές καθώς και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης εξέφρασαν δυσπιστία ως προς την ευρωπαϊκή συμφωνία. Πιέσεις σε εξαγωγικές εταιρίες αλλά και τεχνολογικό κλάδο μετά την προειδοποίηση της Intel.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές, καθώς ένας-ένας οι οίκοι αξιολόγησης εκφράζουν τη δυσπιστία τους ως προς την πρόσφατη συμφωνία για ένα δημοσιονομικό σύμφωνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τεχνολογικός κλάδος δέχεται επίσης πιέσεις μετά την απόφαση της Intel να αναθεωρήσει πτωτικά τους στόχους πωλήσεων.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,17% στις 8552 μονάδες. Ο Hang Seng υποχωρεί κατά 1,1% στις 18372 μονάδες ενώ ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 1,88% στις 1864 μονάδες.

Αρνητικό το κλίμα και στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite βρίσκεται σε χαμηλό τρίων ετών με πτώση 1,89% στις 2248 μονάδες και ο CSI 300 κινείται χαμηλότερα κατά 2,27% στις 2421 μονάδες.

Επισημαίνεται ότι ειδικότερα στην κινεζική αγορά, υπάρχει αυξημένη νευρικότητα καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα της ετήσιας οικονομικής συνόδου της κινεζικής κυβέρνησης, που διεξάγεται υπό άκρα μυστικότητα και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Ως προς τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ανώτατο στέλεχος της S&P δήλωσε χθες πως θα χρειαστούν και άλλες ευρωπαϊκές σύνοδοι για να αντιμετωπιστεί η κρίση, εκτιμώντας μάλιστα πως ίσως να χρειαστεί «ένα πιο ισχυρό σοκ, όπως να αντιμετωπίσει προβλήματα γερμανική τράπεζα, για να καταλάβουν ότι βρίσκονται όλοι στο ίδιο καράβι». Η Moody’s δήλωσε πως η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης, ενώ η Fitch προειδοποίησε πως η ανικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μία ευρεία λύση εντείνει τις πτωτικές πιέσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v