Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Σε τροχιά ισχυρών πιέσεων οι ασιατικές αγορές στον απόηχο της γενικευμένης πτώσης σε Ευρώπη και Wall αλλά και εξαιτίας της χαμηλότερης του αναμενόμενου ανάπτυξης για την Ιαπωνία.

Τα αρνητικά στοιχεία για τα χρέη του της Nakheel, η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αλλά και η χειρότερη του αναμενόμενου πορεία της ιαπωνικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο, αποτέλεσαν το τρίπτυχο που πίεσε τις ασιατικές αγορές.

Απώλειες 1,% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με το γεν να ακολουθεί πορεία ενίσχυσης έναντι του δολαρίου και να πλήττει τους τίτλους εξαγωγικών ομίλων.

Αρνητική επίδραση από την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 1,3% στο γ’ τρίμηνο, ο οποίος ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση ότι η ανάπτυξη είχε αγγίξει το 4,3%.

Αποτέλεσμα των πιέσεων ο Nikkei να υποχωρήσει κατά 1,34%, ενώ σε ανάλογη πορεία κινήθηκαν τόσο το χρηματιστήριο της Αυστραλίας όσο και αυτό του Χονγκ Κονγκ, με τους δείκτες ASX και Hang Seng να υποχωρούν κατά 0,72% και 1,77% αντίστοιχα.

Στο ίδιο μήκος (αρνητικού) «κύματος» και η αγορά της Κίνας, με τον CSI 300 να υποχωρεί κατά 1,92% και τον Shanghai Composite να αποδυναμώνεται κατά 1,73%. Αντίθετα θετική πορεία ακολούθησε η αγορά της Ν. Κορέας, όπου ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά 0,3%.

«Οι διαθέσεις των επενδυτών είναι αρνητικές. Απόλυτα φυσιολογικό καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες για την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών χωρών», τονίζει στο Bloomberg, ο κ. Naoteru Teraoka διαχειριστής κεφαλαίων 16 δισ. δολαρίων για την Chuo Mitsui Asset Management.

Πάντως σταθεροποιητική πορεία ακολουθούν, αυτή την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις. Υποχώρηση τριών μονάδων για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να ενισχύεται κατά 10 μονάδες, ενώ ο CAC 40 κινείται κατά οκτώ μονάδες υψηλότερα.

Σημαντικές πιέσεις καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, μετά και την προειδοποίηση της Moody's ότι η αξιολόγηση "AAA" για την αμερικανική οικονομία δεν είναι και τόσο "ισχυρή". Πιο συγκεκριμένα ο Dow έκλεισε με απώλειες 1% στις 10.285,97 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,03% στις 1.091,93 μονάδες ενώ ο Nasdaq χαμηλότερα 0,76% στις 2.172,99 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v