Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στην Ασία λόγω Ντουμπάι

Η αρνητική επίδραση από το Ντουμπάι «πέρασε» και στην Ασία, με τον Nikkei να υποχωρεί 3,2% και την Κίνα 2,9%. Φόβοι για ενδεχόμενη χρεοκοπία του Ντουμπάι και ντόμινο ανάλογων φαινομένων ανά την υφήλιο.

Η είδηση για την έκκληση αναστολής αποπληρωμής χρεών από το Ντουμπάι μετά την Ευρώπη έπληξε και την Ασία, με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του αραβικού εμιράτου θα οδηγήσει ντόμινο ανάλογων καταστάσεων ανά την υφήλιο.

«Σε περίπτωση που υπάρξει χρεοκοπία του Ντουμπάι, αυτό θα οδηγήσει σε ανάλογες καταστάσεις σε αρκετά μέρη του κόσμου», προειδοποίησε ο κ. Mark Mobius σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι πιθανώς το Ντουμπάι να αποτελεί και αφορμή «προκειμένου οι αγορές να «μαζευτούν» από το πρόσφατο ράλι».

Ισχυρό πλήγμα στις μετοχές τραπεζικών ομίλων, με διαρκές sell-off, ενώ ισχυρή άνοδος σημειώνουν τόσο τα ομόλογα όσο και τα credit default swaps. Απώλειες 6% για την HSBC, με τη μετοχή της Standard Chartered να υποχωρεί 5,8%.

Πτώση 2,3% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειές του από τον Αύγουστο, ενώ σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και ο Nikkei –σε χαμηλό τεσσάρων μηνών- με αποδυνάμωση της τάξης του 3,22%.

Απώλειες 2,76% για τον ASX στην αγορά της Αυστραλίας, ενώ κατά 4,69% χαμηλότερα κινήθηκε ο Kospi στη Ν. Κορέα. Στο «ίδιο μήκος κύματος» και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με τον Hang Seng να αποδυναμώνεται 4,41%.

Από την υποχώρηση δεν «γλίτωσε» ούτε η αγορά της Κίνας, καθώς ο CSI 300 κατέγραψε απώλειες 2,99%, ενώ κατά 2,44% χαμηλότερα κινήθηκε ο Shanghai Composite.

Διατήρηση των πιέσεων υποδεικνύουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Πτώση 0,6% για τον DAX 30, απώλειες 0,7% για τον FTSE 100, ενώ κατά 1,1% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40.

Κλειστή παρέμεινε χθες η Wall Street λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών. Σήμερα η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, λόγω ημιαργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v