Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό έξι εβδομάδων οι ασιατικές αγορές

Η κάθετη υποχώρηση της Wall Street σε συνδυασμό με την επιστροφή των ανησυχιών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησαν σε χαμηλό έξι εβδομάδων τις ασιατικές αγορές.

Σε διαδικασία ισχυρής πτώσης, με διαμόρφωση του MSCI Ασίας-Ειρηνικού σε χαμηλό έξι εβδομάδων, οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές, λαμβάνοντας ως παράδειγμα την Wall Street, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις και στράφηκαν στο «ασφαλές καταφύγιο» του γεν.

Ισχυρές πιέσεις για εμπορεύματα και πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί από τα 67 δολάρια ανά βαρέλι, αποτέλεσαν δύο ακόμη αποδείξεις ότι οι αγορές θέτουν, εκ νέου, σε αμφισβήτηση τα «σημεία ελπίδας» για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σαφές «κτύπημα» για τις επενδυτικές διαθέσεις αποτέλεσε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προβλέπει πλέον συρρίκνωση 2,9% για την παγκόσμια οικονομία φέτος.

Απώλειες 4% για την BHP Billiton, ενώ ισχυρές οι πιέσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία με την Toyota Motor να υποχωρεί 2,2%, ενώ στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων και οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, καθώς η Mitsubishi Corp., υποχώρησε 5,5%.

«Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας απλά έδωσε μία πολύ καλή δικαιολογία στους επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις κερδών», σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Yoshinori Nagano, διαχειριστής κεφαλαίων 90 δισ. δολαρίων στην Daiwa Asset Management.

Πτώση 2,5% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με τον Nikkei να αποδυναμώνεται 2,8%. Σε ανάλογη πορεία οι αγορές Αυστραλίας και Ν. Κορέας, καθώς οι δείκτες ASX και Kospi υποχώρησαν κατά 3%. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αγορά του Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί 2,7%. Αντίθετα χαλαρότερες οι πιέσεις για την Κίνα, καθώς ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v