Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές

Η επιστροφή των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και η υποχώρηση πετρελαίου οδήγησαν σε ισχυρή πτώση τις ασιατικές αγορές, μετά την ανάλογη πορεία της Wall. Πτώση 2,8% για Nikkei.

Οι επενδυτές θέτουν, εκ νέου, σε αμφισβήτηση την πορεία της ανάκαμψης σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις τιμές εμπορευμάτων (μετάλλων και πετρελαίου) να υποχωρούν σημαντικά και τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού να καταγράφει τις υψηλότερες μηνιαίες απώλειες.

Ισχυρές πιέσεις, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, για τις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων και μεταλλευτικών εταιρειών, με την PetroChina να υποχωρεί 4,2% και την Rio Tinto να αποδυναμώνεται 4,3%.

Πτωτική πορεία και για τις εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών, από αυτοκίνητα ως ηλεκτρονικές συσκευές, με την Toyota Motor να υποχωρεί 2,9%, όσο ακριβώς και η μετοχή της Sony.

«Ορισμένοι –σαφώς λανθασμένα- πιθανώς να πίστεψαν ότι η κρίση έχει τελειώσει, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει», τονίζει στο Bloomberg ο κ. Kiyoshi Ishigane, στρατηγικός αναλυτής της Mitsubishi UFJ Asset Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 52 δισ. δολαρίων.

Πτώση 2% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με τον Nikkei να αποδυναμώνεται 2,8% και τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς υποχώρησε 3%.

Σε πορεία αποδυνάμωσης οι αγορές Αυστραλίας και Ν. Κορέας, με τους δείκτες ASX και Kospi να υποχωρούν 1,58% και 0,94%. Ελαφρώς ηπιότερες οι πιέσεις στην Κίνα, καθώς ο Shanghai Composite υποχωρεί 0,85%.

Διαθέσεις σταθεροποίησης καταγράφονται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις ανακοινώσεις της πορείας του πληθωρισμού τον Μάιο σε ευρωζώνη και Βρετανία, καθώς και στον δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία τον Ιούνιο.

Οριακή πτώση 0,07% για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί μόλις κατά τέσσερις μονάδες, ενώ ο CAC 40 κινείται κατά τρεις μονάδες υψηλότερα.

Η οικονομία «ανησύχησε» εξαιρετικά και την Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow υποχώρησε 2,13% στις 8.612,13 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 2,38% στις 923,72 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,28% στις 1.816,38 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v