Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Βλέπει νέες διαγραφές από τράπεζες

Oι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να προχωρήσουν σε νέες διαγραφές ύψους 283 δισ. δολαρίων έως το τέλος του 2009 εκτιμά η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα σε report για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

EKT: Βλέπει νέες διαγραφές από τράπεζες
Με επιπλέον διαγραφές ύψους 283 δισ. δολαρίων τόσο φέτος όσο και το 2010 θα βρεθούν αντιμέτωπες οι εμπορικές τράπεζες της ηπειρωτικής Ευρώπης, σύμφωνα με εκτίμηση της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times», τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι οι υψηλές επισφάλειες.

Παράλληλα στο report της ΕΚΤ υπογραμμίζεται ότι ο κίνδυνος το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης να μην «σταθεροποιηθεί» είναι κάτι παραπάνω από υψηλός.

Παρά ταύτα η ΕΚΤ δεν φαίνεται πρόθυμη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και να προχωρήσει σε «τεστ κόπωσης» των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τον αντιπρόεδρό της κ. Λουκά Παπαδήμο, να παραδέχεται ότι ένα «τεστ κόπωσης» είναι απαραίτητο, αλλά ότι «αποτελεί ευθύνη των τοπικών αρχών κάθε χώρας».

Επιπρόσθετα η ΕΚΤ υπολογίζει ότι οι συνολικές διαγραφές των ευρωπαϊκών τραπεζών από το 2007 έως και τις αρχές του 2010 θα φθάσουν στο δυσθεώρητο ποσό των 649 δισ. δολαρίων.

Πάντως η πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι σαφώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη που πραγματοποίησαν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, οι οποίοι σε report τους τον Μάιο, υπολόγιζαν ότι οι συνολικές επισφάλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών θα φθάσουν σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη διαγράψει από τους ισολογισμούς δάνεια αξίας 365 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v