Μικτή εικόνα καταγράφουν οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να προβληματίζονται από το μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων της Fed αλλά και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ενώ από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται η φρενήρης αύξηση του τζίρου στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.
Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,17% στις 19.652 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,25% στις 27.809 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 2143 μονάδες, αλλά ο αυστραλιανός ASX με πτώση 1,12%.
Ειδικότερα στην Αυστραλία μόνο ο ενεργειακός κλάδος κινήθηκε θετικά με στήριξη από το ράλι στην τιμή του πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου Brent εκτινάχθηκε κατά 6,1% στα 63,98 δολ. ανά βαρέλι, συνεχίζοντας το 6ήμερο ανοδικό σερί και καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο φέτος. Στην εβδομάδα, η τιμή πετρελαίου Brent καταγράφει κέρδη 10,6% και οδεύει για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Μάρτιο του 2009.
Η προσοχή στρέφεται και στις ΗΠΑ όπου στελέχη της Fed συζητούν δημοσίως τις απόψεις τους για το πότε θα πρέπει να γίνει η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Ο Dennis Lockhard της Fed Ατλάντα δήλωσε πως προτιμά να γίνει η αύξηση Σεπτέμβριο αντί για Ιούνιο που προεξοφλούν οι αγορές. Η Loretta Mester, της Fed Κλίβελαντ από την άλλη πλευρά, εκτίμησε πως τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σχετικά σύντομα.
Σε δική τους τροχιά πάντως, κινούνται οι κινεζικές αγορές. Ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,28% στις 4290 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,98% στις 4602 μονάδες. Και οι δύο δείκτες ευνοούνται από τη σύνδεση του χρηματιστηρίου της Σαγκάης με εκείνο του Χονγκ Κονγκ που έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου.
Ο όγκος συναλλαγών είναι κατά 64% υψηλότερος από το μέσο όρο 30 ημερών καθώς οι επενδυτές από την ηπειρωτική Κίνα σπεύδουν να επωφεληθούν από αυτό το άνοιγμα, παρά την επιδείνωση της οικονομίας. Έτσι, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η ευφορία μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη, καθημερινά ανοίγουν πολλοί νέοι χρηματιστηριακοί κωδικοί.
«Ο καθημερινός όγκος συναλλαγών έχει φτάσει σε νέα ρεκόρ αγγίζοντας τα 242 δισ. δολ. και αυτό προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές» εξηγεί ο Chen Xingdong της BNP Paribas. Μόνο το Μάρτιο δημιουργήθηκαν συνολικά 5.,75 εκατ. νέοι κωδικοί, ή 205.000 την ημέρα. Ο δείκτης Shanghai Composite, καταγράφει στο 12μηνο κέρδη 104%.