Σε ανοδική τροχιά επιμένουν τα χρηματιστήρια της Ασίας με το βλέμμα στραμμένο στην αμερικανική Fed, ενώ στο Χονγκ Κονγκ επικράτησε αγοραστική φρενίτιδα καθώς εισέρρευσαν μαζικά επενδυτικά κεφάλαια από την ηπειρωτική Κίνα.
Έτσι, ο δείκτης Hang Seng άνοιξε με άλμα 6,5% και πλέον ενισχύεται κατά 2,89% στις 26.9894 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών ήταν 400% υψηλότερος από τον κινούμενο μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών, καθώς οι λιανικοί επενδυτές της Κίνας έσπευσαν να τοποθετηθούν μέσω της σύνδεσης των χρηματιστηρίων Σανγκάης Χονγκ Κονγκ. Η συγκεκριμένη ενέργεια επιτρέπει τις διασυνοριακές συναλλαγές από τον προηγούμενο Νοέμβριο, αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί εκτενώς καθώς δεν ήταν ακόμη προσβάσιμη στα εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια λόγω των περιορισμών που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές μέχρι πριν μερικές ημέρες.
Έτσι ο Hang Seng, ενδοσυνεδριακά, πέρασε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008 το φράγμα των 27.000 μονάδων με τους Κινέζους επενδυτές να στρέφονται μαζικά στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς οι αποτιμήσεις στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας κρίνονται αρκετά υψηλές. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης άλλωστε, έχει εκτιναχθεί κατά 97% από τον Ιούνιο, ενώ το ίδιο διάστημα ο Hang Seng καταγράφει άνοδο 16%.
Αντίθετα λοιπόν, στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,51% στις 3934 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,42% στις 4234 μονάδες.
Ο κορεατικός Kospi έκλεισε σε σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,02% στις 2058 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,45% στις 5901 μονάδες.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,7% στις 19.937 μονάδες, ενώ το γεν κινήθηκε πτωτικά έναντι του δολαρίου. Το κλίμα ήταν θετικό καθώς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν πως πολλοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προτιμούν να περιμένουν μέχρι το 2016 για να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων, εξέλιξη που ανατρέπει τις υφιστάμενες εκτιμήσεις.
«Τα πρακτικά δείχνουν ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του έτους» εξηγεί ο Millan Mulraine της TD Securities.