Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας

Έντονες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος μετά τη μείωση των επιτοκίων Αυστραλίας σε ιστορικό χαμηλό. Ευρεία ανάκαμψη στον ενεργειακό κλάδο. Ανακάμπτει η Σαγκάη μετά την πτώση των τελευταίων ημερών. Τα βλέμματα στραμμένα και στην Ελλάδα.

Διχασμένες εμφανίζονται οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας, με το δολάριο της Αυστραλίας να βυθίζεται σε χαμηλό 6 ετών μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλό.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,27% στις 17.335 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,25% στις 24.545 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,04% στις 1951 μονάδες και ο αυστραλιανός ASΧ έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 5666 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,47% στις 3205 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 2,49% στις 3437 μονάδες, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα και ειδικότερα η νέα γραμμή Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για το χρέος έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος για τις αγορές της Ασίας. Όπως και η μείωση των επιτοκίων από την Reserve Bank of Australia – κατά 25 μονάδες βάσεις στο 2,25% - η οποία οδήγησε το δολάριο Αυστραλίας στα 0,7650 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009. Η απόφαση της RBA δημιούργησε αλυσιδωτές εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να υποχωρεί σε χαμηλό 4 ετών, αγγίζοντας το 0,7194 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. 

Ανοδικά κινείται και ο ενεργειακός κλάδος ακολουθώντας κατά πόδας την ανάκαμψη που καταγράφεται στις τιμές του μαύρου χρυσού. Ο ενεργειακός κλάδος στην αυστραλιανή αγορά ενισχύεται κατά 4,2% ενώ ορισμένες μετοχές σημειώνουν διψήφια ποσοστά ανόδου. Ο κλαδικός δείκτης ΜSCI Asia Pacific Energy Index ενισχύεται κατά 1,9% καθώς η τιμή του αργού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα $50 ανά βαρέλι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v