Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι αγορές της Ασίας

Νευρικότητα στα ασιατικά χρηματιστήρια με τη νέα συρρίκνωση στην κινεζική μεταποίηση. Εξαίρεση η Αυστραλία που κινείται στο ρυθμό της κεντρικής τράπεζας και στην προσδοκία μείωσης επιτοκίων.

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Κίνας στις ασιατικές αγορές. Οι περισσότεροι δείκτες καταγράφουν αρνητικό πρόσημο με την εξαίρεση της Αυστραλίας που εξακολουθεί να κινείται ανοδικά καθώς εντείνονται τα σενάρια για επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 17.558 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,26% στις 24.444 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο0,18% στις 1952 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX ενισχυμένος κατά 0,63% τις 5586 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 2,53% στις 3128 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 2,34% στις 3353 μονάδες.

Τα τελευταία στοιχεία άλλωστε, δείχνουν συρρίκνωση δραστηριοτήτων στην κινεζική μεταποίηση για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 49,8 από 50,1 τον προηγούμενο μήνα. Βρίσκεται κάτω από το 50 – που διαχωρίζει ανάπτυξη με συρρίκνωση δραστηριοτήτων – για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2012.  

Από τους μεγαλύτερους ηττημένους της σημερινής συνεδρίασης, είναι η China Minsheng – η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Κίνας- της οποίας η μετοχή υποχωρεί κατά 5% μετά την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Mao Xiaofeng. Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως η παραίτηση έγινε για «προσωπικούς λόγους» αλλά επικρατούν φήμες ότι ο ίδιος βρίσκεται υπό έρευνα από την αρχή για την πάταξη της διαφθοράς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v