Στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές μετά καθώς η Fed, παρά τις αντίθετες προσδοκίες, δείχνει να προχωρά ακάθεκτη σε τροχιά σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής. Παράλληλα, έντονη νευρικότητα προκαλούν στην κινεζική αγορά τα σενάρια για νέες κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών που θα επηρεάσουν το trading που γίνεται με margin.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δέικτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 17.606 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,12% στις 24.582 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,54% στις 1951 μονάδες και ο αυστραλιανός ASΧ ενισχυμένος κατά 0,28% στις 5532 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Comosite υποχωρεί κατά 1,27% στις 3263 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,23% στις 3481 μονάδες.
Στη Wall Street ο S&P έκλεισε χθες με απώλειες 1,3% στις 2.002 μονάδες, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την αμερικανική οικονομία υποδεικνύοντας ότι παραμένει ο σχεδιασμός για αύξηση επιτοκίων προς τα μέσα του έτους. Σημειώνεται πως αρκετοί αναλυτές θεώρησαν πως με την ανοδική πορεία του δολαρίου και τον πόλεμο νομισμάτων για τον οποίο προειδοποίησε ακόμη και η Goldman Sachs, η Fed θα έκανε ένα βήμα πίσω αναβάλλοντας τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων.
Πέραν των εξελίξεων στις ΗΠΑ, οι επενδυτές είχαν αρνητικές εκπλήξεις και από το μέτωπο της οικονομίας. Στην Ιαπωνία, τα περιβόητα «Αμπενομικά» δέχθηκαν ένα ακόμη πλήγμα, καθώς οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν το Δεκέμβριο κατά 0,3%, έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 0,3%.
Στο «μέτωπο» των επιχειρηματικών κερδών, η αρνητική έκπληξη ήρθε από τη Samsung η οποία ανακοίνωσε μείωση των εσόδων mobile κατά 19% το 2014, ανατρέποντας την ισχυρή αύξηση πωλήσεων των τελευταίων ετών και παρά τα κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσε μόλις χθες η βασική της ανταγωνίστρια, η Apple. Συνολικά, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, στα 48,5 δισ. δολ. το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 36%.