Μικτή εικόνα καταγράφουν οι ασιατικές αγορές, καθώς τα περισσότερα χρηματιστήρια της περιοχής ευνοούνται από την ενίσχυση του δολαρίου, αλλά στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν έντονες πιέσεις μετά τις βίαιες διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου.
Έτσι, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 2,22% στις 23.153 μονάδες. Η κατάσταση ήταν τόσο εκρηκτική με αποτέλεσμα ακόμη και το άνοιγμα της αγοράς να μην θεωρείται βέβαιο, καθώς η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ υιοθέτησε έκτακτα μέτρα.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν εκλογική αυτονομία. Οι διαδηλωτές είχαν κατακλύσει τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέλυσαν, τα λεωφορεία δεν εκτελούσαν δρομολόγια και οι έξοδοι σταθμών του μετρό είχαν αποκλειστεί. Η κινεζική ηγεσία αποφάσισε το καλοκαίρι ότι από το 2017 οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να παίρνουν πρώτα την έγκριση του Πεκίνου. Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από τότε που η πρώην βρετανική αποικία πέρασε υπό κινεζική κυριαρχία.
Εκτός Χονγκ Κονγκ πάντως, οι αγορές στηρίχθηκαν περισσότερο με τις εξελίξεις στη Wall Street, τα μεγέθη για την αμερικανική οικονομία και τα σενάρια για αύξηση επιτοκίων από τη Fed που διατηρούν την ανοδική πορεία του δολαρίου.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε υψηλότερα κατά 0,5% στις 16.310 μονάδες καθώς το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου στα 109,60 γεν και πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό 7 ετών.
Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 2026 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 0,88% στις 5269 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,13% στις 2350 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,12% στις 2440 μονάδες.