Διχασμένες οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές καθώς οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο από τα αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία, αλλά και τις νέες κινήσεις του Πεκίνου.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο – που ήταν κλειστό χθες λόγω αργίας - ο δείκτης Nikkei έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,24% στις 16.167 μονάδες. «Η ανησυχία για τη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τις νέες ανησυχίες για την ανάπτυξη στην Ευρώπη δημιουργούν ένα περιβάλλον αποστροφής επενδυτικού ρίσκου» εξηγεί ο Μάθιου Σέργουντ, της Perpetual. «Εάν επιδεινωθούν οι γεωπολιτικές ανησυχίες, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι οι ιαπωνικές αγορές θα επιβιώσουν μόνες τους. Η αγορά μπορεί να υποχωρήσει ακόμη κατά 10% - 15%» υποστήριξε ο Akiko Miyazaki, της Barclays.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,57% στις 23.973 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 2035 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,83% στις 5370 μονάδες. Η Αυστραλία υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος κάνοντας λόγο για «κυκλική πτώση» στον κλάδο κατοικιών της Κίνας.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,38% στις 2341 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,68% στις 2439 μονάδες. Αφορμή για την ευρεία άνοδο ήταν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα προχωρήσει σε αναθεώρηση κανόνων, ώστε αρκετοί κάτοχοι στεγαστικών δανείων να έχουν τη δυνατότητα μείωσης επιτοκίου. H Barclays επισημαίνει πως η κίνηση αφορά λίγους κατόχους στεγαστικών δανείων, αλλά υποδεικνύει πως οι αξιωματούχοι είναι αποφασισμένοι να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πτωτική τάση στην αγορά κατοικιών.
«Παραμένουμε θετικοί για την Κίνα» δηλώνει και η Δάφνη Ροθ, της ABN Amro και συμπλήρωσε: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα κυμανθεί μεταξύ 7% και 7,5%»