Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία ολοκληρώνοντας την τρίτη συνεχή εβδομάδα διόρθωσης. Οι αγορές της Ασίας πήραν την σκυτάλη από τη Wall Street όπου ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των δύο τελευταίων μηνών. Ισχυρή άνοδο καταγράφει το δολάριο με το ιαπωνικό νόμισμα να υποχωρεί κατά 0,3% στα 109,37 γεν.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 16.229 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,3% στις 23.696 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,12% στις 2031 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 1,22% στις 5316 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,14% στις 2348 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,06% στις 2438 μονάδες.
«Δεν υπάρχει καταλύτης που οδήγησε στη σημερινή πτώση των αγορών» σχολάζουν οι Financial Times. Το πρακτορείο Bloomberg ωστόσο, επισημαίνει ότι οι εκροές κεφαλαίων από τα διεθνή χρηματιστήρια αυτό το μήνα υπολογίζονται στα 1,42 τρισ. δολ.., εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και αύξησης των επιτοκίων της Fed νωρίτερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Τα μηνύματα από το «μέτωπο» της οικονομίας δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία αποδείχθηκε χαμηλότερος των εκτιμήσεων από όσο αναμενόταν τον Αύγουστο (3,1%, έναντι εκτίμησης στο 3,2%, υποδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα της χώρας στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού. Αργότερα αναμένονται στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία.
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των μετάλλων. Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2009 κάτω από τα 80 δολ. ανά τόνο, ενώ η τιμή του χαλκού κινείται χαμηλότερα κατά 0,5%. Το σκάνδαλο με τα πλαστά τιμολόγια εισαγωγών και εξαγωγών στην Κίνα ίσως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πτωτική πορεία των τιμών για τα βασικά μέταλλα