Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

Επιφυλακτικές οι κινήσεις των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ασία. Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές. Στην σημερινή ατζέντα η συνεδρίαση της ΕΚΤ και τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ. Διορθωτικές κινήσεις στα μέταλλα. Έντονες πιέσεις στο δολάριο Αυστραλίας.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων της ΕΚΤ, αλλά και των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 15.348 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng είναι αμετάβλητος στις 23.549 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,21% στις 2010 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,79% στις 5484 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,26% στις 2064 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,55% στις 2182 μονάδες.

Διορθωτικές κινήσεις καταγράφονται και στις τιμές των πολύτιμων μετάλων. Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού κατά 0,5% στα 1.324 δολ. ανά ουγκιά, από τα υψηλά 3 μηνών που άγγιξε την Πέμπτη, ενώ η πλατίνα υποχωρεί οριακά από το υψηλό 10 μηνών με την τιμή της να διαμορφώνονται στα 1.496 δολ. ανά ουγκιά. Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί στην αγορά της Νέας Υόρκης για έκτη συνεδρίαση, κατά 0,4% στα 104,05 δολ. ανά βαρέλι. Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά0,2% στα 111,06 δολ.

Έντονες πιέσεις δέχεται και το δολάριο Αυστραλίας καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας το χαρακτήρισε υπερτιμημένο, με τον διοικητή Garry Stevens να επισημαίνει πως οι επενδυτές υποτιμούν τις επιπτώσεις των συναλλαγματικών ζημιών. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε  

Οι αναλυτές δεν περιμένουν σημαντικές αποφάσεις από τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μόλις τον προηγούμενο μήνα άλλωστε, η ΕΚΤ προχώρησε σε χαλάρωση με πρωτοφανή μέτρα όπως τη μείωση του καταθετικού επιτοκίου σε αρνητικό έδαφος. Το ενδιαφέρον όμως, στρέφεται στην συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι για τις επόμενες κινήσεις, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την ευρωζώνη δεν ήταν ενθαρρυντικά. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5%, ο δείκτης τιμών παραγωγού έχει αρνητικό πρόσημο, ενώ οι δείκτες ΡΜΙ αποδείχθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δημιουργήθηκαν 215.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v