Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι κινεζικές αγορές

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές. Κάθετη πτώση στη Σαγκάη με πτώση μεγαλύτερη από 2%. Η έκτακτη ένεση ρευστότητα της Κίνας δεν πέτυχε μείωση επιτοκίων στη διατραπεζική. Σε χαμηλό 5ετίας το γεν.

Σε κλίμα νευρικότητας η σημερινή συνεδρίαση στις ασιατικές αγορές καθώς η έκτακτη ένεση ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δεν κατάφερε να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων στην διατραπεζική αγορά. Έτσι, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην κινεζική αγορά δέχονται έντονες πιέσεις, ενώ τα χρηματιστήρια των άλλων ασιατικών χωρών καταγράφουν οριακές κινήσεις.

Συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύεται κατά 0,07% στις 15870 μονάδες, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα συνέχισε την πτωτική του πορεία έναντι του δολαρίου σε χαμηλό 5ετίας. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,37% στις 22803 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 1983 μονάδες και ο αυστραλιανός ΑSX με κέρδη 1,15% στις 5261 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,8% στις 2089 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,11% στις 2283 μονάδες.

Μέσα σε 24 ώρες, το 7ήμερο repo στην Κίνα ενισχύθηκε κατά 100 μονάδες βάσης και τώρα διαμορφώνεται στο 7,6% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο όταν η Κίνα βρισκόταν στα πρόθυρα πιστωτικής κρίσης. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στο 4,3%.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η κεντρική τράπεζα της Κίνας σε μία ασυνήθιστη κίνηση και παραβιάζοντας τους δικούς της κανόνες, προχώρησε σε έκτακτη ένεση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα την οποία κοινοποίησε αμέσως. Η κρατική οικονομική εφημερίδα China Business News αποκάλυψε ότι η ένεση ήταν της τάξεως των 200 δισ. γουάν (33 δισ. δολ.)

Ο Lu Ting, αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch υποστηρίζει πως το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας μπαίνει σε νέα εποχή με την οποία παλεύουν να προσαρμοστούν οι αξιωματούχοι. «Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αντιμετωπίζει ορισμένες σοβαρές προκλήσεις και βρίσκεται σε σύγχυση» δήλωσε και συμπλήρωσε «Είναι πιο πιθανό από ότι στο παρελθόν να γίνουν λάθη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v