Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό έξι ετών έκλεισε ο Nikkei

Το Τόκιο πήρε την σκυτάλη από τη Wall με ισχυρή άνοδο 1,7%. Τι βλέπουν αναλυτές και επενδυτές μετά τις αποφάσεις του Μπεν Μπερνάνκε. Η προσοχή τώρα στη συνεδρίαση της BoJ

Ανοδικά κινούνται οι ασιατικές αγορές παίρνοντας την σκυτάλη από τη Wall Street που κατέγραψε ισχυρά κέρδη παρά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το πρόγραμμα ρευστότητας στην αγορά.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,74% στις 15.859 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,29% στις 23075 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 1975 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 2.,05% στις 5201 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,94% στις 2128 μονάδες και ο CSI 300 κατά .105% στις 2332 μονάδες.

Οι αναλυτές ήταν διχασμένοι με το 34% να προβλέπει ότι η Fed θα κάνει το πρώτο βήμα στο περιβόητο tapering. Ο Μπεν Μπερνάνε ανακοίνωσε μείωση του προγράμματος, αλλά μόλις 10 δισ. δολ. σπεύδοντας παράλληλα να διαβεβαιώσει τους επενδυτές τόσο για τη θετική πορεία της οικονομίας όσο και για τη διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Η κατάσταση είναι θετική για τις αγορές» εξηγεί ο Shane Oliver της AMP Capital Investors και συμπληρώνει: «Είναι πλέον πιο αισιόδοξοι για την ανεργία και την οικονομία, ενώ διατηρείται χαλαρή η νομισματική πολιτική με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Με χαρά ανακοινώνουμε ότι είμαστε overweight για τις μετοχές ίσως ακόμη και λίγο περισσότερο».

Επισημαίνεται ότι ο δείκτης Topix έχει ενισχυθεί φέτος κατά 47%, κυρίως λόγω της σαρωτικής χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Η BoJ ξεκίνησε σήμερα διήμερη σύνοδο, από την οποία αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξει απόφαση για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με νέες αγορές ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v