Πτώση 0,14% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Το Ενεργητικό κινήθηκε λίγο πτωτικά κατά -0,14% και διαμορφώθηκε στα 6,558 δις €.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 5/12/2016

Ημέρα ανάμικτων συναισθημάτων ήταν η Δευτέρα. Αναλύοντάς την, όμως, τελικά αφήνει μία «πικρή γεύση» που προέρχεται από τη συμπεριφορά των μεριδιούχων. Το Ενεργητικό κινήθηκε λίγο πτωτικά κατά -0,14% και διαμορφώθηκε στα 6,558 δις €. Πως έγινε, όμως, αυτή η υποχώρηση, όταν μάλιστα από εχθές η αγορά των Α/Κ είναι πιο πλούσια σε επενδυτικά προϊόντα, καθώς με τη δημιουργία 5 νέων Α/Κ από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ, ο αριθμός των Α/Κ από 261 διαμορφώθηκε σε 266; Η αιτία είναι η αισθητή πτώση των μεριδίων κατά -0,08% που αντιστοιχούν σε υψηλές εκροές αξίας 9,894 εκατ. €.

Το γεγονός μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των εκροών σημειώθηκε στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με συνολική αξία 11,023 εκατ. €. Το είχαμε παρατηρήσει και στο χθεσινό μας σχόλιο, ότι η εν λόγω κατηγορία στο τελευταίο 10ήμερο δεν είχε την ίδια ένταση εισροών με το προηγούμενο διάστημα (είχε μάλιστα καταγράψει εξαγορές σε 2 από τις 10 ημέρες).

Ελπίζουμε να είναι το φαινόμενο παροδικό, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία λειτουργούσε στη διάρκεια του 2016 ως ανάχωμα στο αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Επίσης, παρατηρούμε για 2η συνεχόμενη ημέρα εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά από την συγγενή κατηγορία των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, που έκλεισαν με εισροές 892 χιλ € (υπενθυμίζουμε ότι η κατηγορία είχε συνεχή ημερήσιο ρυθμό εκροών στη διάρκεια του έτους).

Στις υπόλοιπες κατηγορίες αρνητική κινητικότητα των μεριδιούχων παρατηρήθηκε στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 253 χιλ. €, στα Funds of Funds Μετοχικά με 225 χιλ. €, και στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 221 χιλ. €. Αντιθέτως, θετική κινητικότητα στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 646 χιλ. € (ο αριθμός των Α/Κ αυξήθηκε από 12 σε 14), στα Funds of Funds Μικτά με 310 χιλ € (ο αριθμός των Α/Κ αυξήθηκε από 28 σε 31) και στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 303 χιλ. €.

Από πλευράς αποδόσεων, οι 20 κατηγορίες των Α/Κ, κινήθηκαν για 2η συνεχόμενη ημέρα μικτά, με αποτέλεσμα το τελικό μέσο πρόσημο του συνόλου της αγοράς να είναι οριακά θετικό κατά 0,04%. Στο σύνολο των κατηγοριών, την πιο θετική μέση απόδοση είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,77% και την πιο αρνητική τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,34%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v