Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Σε ένα από τα μακροβιότερα συνέδρια των κεντρικών τραπεζιτών (θα διεξαχθεί στις 22-24 του μηνός) εστιάζεται το ενδιαφέρον, εύλογα αυξημένο μετά και την "Μαύρη Δευτέρα".

Ένα 0,25% από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ήταν η αφορμή για το ντόμινο αναταράξεων στις αγορές, αναδεικνύοντας την επίπτωση που μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή των μεταβλητών στο carry trade.

H μείωση των επιτοκίων που δεν έγινε από την FED συνδέεται και αυτή με την πρόσφατη κατάρρευση, καθώς η συζήτηση για τις πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει κλείσει. Και η στάση της ΕΚΤ επίσης παραμένει μεγάλο ζητούμενο καθώς έχουμε από τη μία τον ανοικτό πόλεμο κατά του πληθωρισμού, αλλά και από την άλλη τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης (με πρώτη την Γερμανία) να είναι πλέον ανοικτά αντιμέτωπες με την ύφεση.

Ράλι στην Wall Street με το βλέμμα στην αγορά εργασίας. Διαβάζω σχετικά "...μετά τα καλά στοιχεία ανεργίας που καθησύχασαν- έστω προσωρινά- τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατέγραψε μεγάλη πτώση από τα υψηλά έτους στα οποία είχε σκαρφαλώσει την περασμένη εβδομάδα..."

Με εκτίναξη ελατηρίου το συν 2,30% για τον S&P 500 στις 5.319,31 μονάδες. Ο.Κ "μισογεμάτο" το...ποτήρι, ράλι για τους long.

Ωστόσο, μία εβδομάδα πριν, για την ακριβώς ίδια οικονομία "...Πτώση στη Wall Street καθώς τα αδύναμα στοιχεία απασχόλησης εντείνουν τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών τον Ιούλιο, ενώ νέα άνοδο σημείωσε το ποσοστό ανεργίας.." Ο.Κ "μισοάδειο" το...ποτήρι, ράλι για τους short.

Γιατί ενώ ο φετινός προϋπολογισμός είναι πλέον πολύ πιθανό να κλείσει με σημαντικά υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα αυτών που έχουν εκτιμηθεί, το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι είναι πολύ στενά τα περιθώρια για πρόσθετες παροχές;

Η απάντηση εντοπίζεται στους κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και σε έναν μεγάλο βαθμό «κοντράρεται» με την κοινή λογική καθώς ανατρέπει τον κανόνα «αφού έβγαλα περισσότερα μπορώ και να δαπανήσω περισσότερα».

Ο στόχος του φετινού προϋπολογισμού προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να κλείσει στο επίπεδο του 2,1% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο δείχνουν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, έτος κατά το οποίο παρήχθη πλεόνασμα 1,9%. Άρα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να πάμε αρκετά υψηλότερα από πέρυσι.

Τριπλό το κέρδος της ΔΕΗ από το deal με Maquarie στη Ρουμανία, σημειώνει ο Γιώργος Φιντικάκης. Επίσης σημαντικό το όφελος για τον ευρύτερα εννοούμενα κλάδο, ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως θα συνεχίσει να αποτελεί "γεννήτρια" σημαντικών συμφωνιών -εντός/εκτός συνόρων- ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω στρατηγικής μορφής συνεργασιών, συμφωνιών μεταξύ εισηγμένων.

Πρακτικά ο κλάδος μπορεί να "παράξει" υπεραξίες, με βάση την δυναμική που έχει αποκτηθεί και τροφοδοτείται από τις σταθερές εισροές "ξένων κεφαλαίων" περισσότερο επενδυτικού προσανατολισμού παρά βραχυπρόθεσμου.

Οι κατευναστικές δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών είχαν ως αποτέλεσμα το ράλι έως 10% για τον Nikkei μετά το κραχ της Δευτέρας.

Είτε για προσωρινή, πυροσβεστικού χαρακτήρα, προσπάθεια με αποτέλεσμα την-κατ' αρχήν- καθαρά τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση μετά το τεράστιο ξεπούλημα, είτε για παρέμβαση με ουσιαστικότερο όφελος θα φανεί τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ωστόσο, κοινή είναι η εκτίμηση πως τα ουσιαστικά και χρόνια προβλήματα που δοκιμάζουν την διεθνή οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το υπέρογκο χρέος κ.λ.π, κ.λ.π όχι μόνο είναι ενεργά αλλά με τον χρόνο μεγεθύνονται περισσότερο.

v